Швейцарецът Роджър Федерер се нуждае от две победи на турнира по тенис от сериите "Мастърс" в Шанхай, за да си гарантира оставането на върха на световната ранглиста. 31-годишният Федерер трябва да достигне най-малко до четвъртфиналите, с което ще си осигури първото място в класацията на АТП за рекордна 300 седмица.

Той може да бъде изместен от лидерската позиция, ако отпадне по-рано в надпреварата и Новак Джокович (Сърбия) спечели титлата.

Федерер стартира директно от втория кръг срещу победителя от мача между квалификанта Йен-Хсун Лу (Тайван) и участващия с "уайлд кард" Чзе Цжан (Китай). В третия кръг той може да се изправи срещу сънародника си Станислас Вавринка, който е поставен под номер 13.

Федерер се върна на първото място в световната ранглиста, след като спечели 17-ата си титла от Големия шлем на "Уимбълдън" през юли и днес започна общо 299-ата седмица в кариерата си, в която е лидер в мъжкия тенис. "Надявам се да завърша годината като номер 1. Задачата ми започва в Шанхай. Трябва да играе добре и да продължа така до края на сезона", коментира швейцарецът.

Федерер за последно участва в турнира преди две години, когато загуби на финала от Анди Мъри (Великобритания). Джокович пък има две участия на полуфинал през 2009 и 2010 година.