Швейцарецът Роджър Федерер определи победата си на финала на Уимбълдън като една от най-великите в кариерата му.

"Това не беше една от целите ми като малко момче, но кариерата ми преминава страхотно, а последния месец беше изключителен", коментира швейцарецът, който в началото на юни взе титлата и на "Ролан Гарос".

"Чувството е изключително, но не играя тенис само, за да подобрявам рекорди. Това обаче определено е един от най-великите постижения, които съм правил", допълни той.

Федерер благодари на Пийт Сампрас (САЩ), който пристигна от родината си, за да гледа на живо финалната среща.

Сампрас има 7 титли от Уимбълдън и 14 от Големия шлем и допреди месец беше рекордьор. В ложите бяха още Бьорн Борг и Род Лейвър.

"Благодаря ти много, че дойде. Знам, че пътят е дълъг, но ти си човек, който всички искат да видят тук. Удоволствие беше да играя пред толкова много легенди", каза Федерер.

"Съжалявам, Пийт. Направих всичко възможно, за да го спра, но не успях", пък каза Родик.

Американецът загуби трети финал на Уимбълдън от Федерер след 2004 и 2005 година.

"Анди, сигурен съм, че ти ще се върнеш и ще спечелиш титлата. Убеден съм в това. В този мач аз имах повече късмет. Странно е, но и чудесно, че си върнах титлата. Това беше един луд двубой, главата ми още се върти", каза веднага след финала Федерер.

Двубоят, в който двамата тенисисти изиграха 77 гейма, е най-дългият в историята на турнирите от Големия шлем, изпреварвайки срещата за титлата в Австралия през 1927 година от 71 гейма. Петият сет, в който се играха 30 гейма, също е рекорд в историята.