В последните две седмици Роджър Федерер изигра пет мача на клей и в три от тях един от тенисистите на корта спасяваше мачболи преди да спечели мача.

В четвъртък Федерер отрази два шанса за приключване на мача за Борна Чорич преди да спечели драматичния тайбрек на третия сет и да се класира за четвъртфиналите в Рим.

Седмица по-рано той направи същото в мача си с Гаел Монфис преди пък на свой ред да пропусне два мачбола и да загуби от Доминик Тийм.

"Мисля, че съм спечелил и загубим много по този начин. Беше забавно да съм част от това. Когато попаднеш в тези ситуации и си бил в тях наскоро, е по-лесно да играеш. Проблемът е, когато не се случват и изведнъж започнат да се случват."

"Коварно е, защото хвърлят много енергия и концентрация върху всяка една точка. Не искаш да сбъркаш, искаш да го направиш правилно. Нещата се случват толкова бързо. Това е като дузпи в края."

"Очевидно отново имах късмет. Борна имаше предимството. Бяха решитни моменти във втория и третия сет, в които трябваше да остана. Нещата се получиха по моя начин."

"Няма обаче да продължи по този начин...за мен е прекрасно да играя такива двубои на клей, да се наслаждавам, не през цялото време, но на моменти. Странно е, когато се случи. Опитвам да остана спокоен и да направя правилните неща. Важно е да имаш нещо като план. Да печелиш или губиш мачове, имайки мачбол, това е нормално."