Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер се класира за полуфиналите в Монте Карло след невероятно динамичен и изпълнен с обрати мач срещу Жо-Вилфред Цонга. Швейцарецът се движеше по ръба на поражението, но успя да се върне от сет пасив и да триумфира с 2:6, 7:6 (6), 6:1.

Французинът затвърди очакванията, че ще бъде труден опонент, като началото на мача бе много равностойно. И двамата печелеха лесно сервис геймовете си, но в 5-ия Цонга трябваше да отрази точка за пробив и след серия от равенства запази статуквото. Разочарованието очевидно се отрази върху Федерер, който още в следващия гейм бе пробит. До края на сета той загуби още веднъж подаването си и сетът отиде в полза на Цонга – 6:2.

Следващата част продължи час и двадесет минути, като при 6:5 в полза на Цонга и свой сервис Федерер се оказа с пасив от 0:30. В този момент нервите на французина също не издържаха и с няколко грешки той даде втори шанс на съперника си. В тайбрека Федерер реализира минипробив за 3:1, а веднага след това получи подарък – двойна грешка на франзуцина. Въпреки това с хладнокръвни удари от основната Линия Цонга докара нещата до 6:6, но точно тук си пролича големият опит на швейцареца. Той първо остави опонента си да сбърка, а след това не бе трудно да изравни сетовете.

Цонга очевидно хвърли много психически и физически сили в тайбрека и негативното развитие буквално го изцеди. За минути в третата решителна част той бе пробит на два пъти, а след аванс от 4:0 в полза на Федерер мачът се доиграваше.

В полуфиналите Федерер ще срещне победителя от двойката Новак Джокович-Гийермо Гарсия-Лопес