Световният номер 5 Роджър Федерер и Иво Карлович спазиха традицията срещите помежду им да включват поне един тайбрек, като швейцарецът спечели сблъсъка им във втори кръг от тенис турнира в Маями с 6:4, 7:6 (4).

Роденият в Базел рекордьор по титли от Големия шлем загуби само една точка на свой сервис през първия сет на мача, с който затвърди чудесната форма, в която се намира. От началото на сезона Федерер игра два финала, като загуби последния от Джокович в Индиън Уелс, ала преди това триумфира с титлата в Дубай.

В първата част срещу Карлович водеше спокойно с 40:0 в откриващия гейм, но след като Федерер спечели първата си точка с хубав бекхенд, той успя да се пребори за пробива. Оттам нататък швейцарецът бе почти безпогрешен в началните си удари, което не позволяваше на Карлович да се задържи в разигравания.

Хърватският гигант спечели единствената си точка при сервис на Федерер в 10-ия гейм, като тя дойде след непредизвикана грешка на фаворита. Скоро обаче сетът отиде в актива на 32-годишния ветеран.

Втората част бе истинско гала представление на началните удари, като нито един от двамата не успя да стигне до пробив. Логично се стигна до тайбрек, в който Карлович следваше плътно опонента си до 5:4 с минипробив за Федерер. При следващите две точки швейцарецът имаше предимството на началния удар и затвори тайбрека със 7:4.