Настоящият номер 1 в мъжкия тенис Роджър Федерер победи бившия водач в ранглистата Пийт Сампрас с 6:3, 6:4, 7:6 в демонстративен мач в "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк.

36-годишният Сампрас, рекордьор с 14 титли от турнирите от Големия шлем, имаше аванс от 5:2 в третия сет, но до края 26-годишният Федерер показа няколко магически удара и стигна до обрат.

Швейцарецът, който не успя да защити титлата си на Откритото първенство на Австралия през януари, а в началото на март отпадна още в първия кръг на турнира на Дубай, отрече кариерата му да е в спад.

През миналата седмица Федерер се оплака, че е страдал от мононуклеоза от началото на тази година, но вече е готов да тренира нормално. Заболяването на швейцареца е познато още като жлезиста треска. Тази болест се характеризира с възпалено гърло, болки в мускулите, изтощение и треска.

"Спекулациите, че кариерата ми върви надолу са твърди крайни и пресилени. Искам хората да знаят, че вече съм напълно възстановен и се чувствам добре", заяви Федерер, който има 12 титли от турнири от Големия шлем.

"Честно казано последните две загуби в Австралия и в Дубай ме мотивират допълнително. Те ме карат да тренирам още по-сериозно, за да докажа, че все още аз съм тенисистът, който трябва да бъде победен", допълни той.

Мачът бе посетен от много знаменитости, като Били Джейн Кинг и Рой Емерсон.

Семейството на Федерер също бе там - баща му Робърт, майка му Линет и приятелката му Мирка.

Събитието бе уважено и от медийния магнат Рупърт Мърдок и главната редакторка на "Вог" Ана Уинтур.

Там бяха и Тайгър Уудс и съпругата му Елин.