Трикратният финалист от последните три сезона и номер 2 в света Роджър Федерер (Швейцария) се класира за четвъртфиналите на Открито първенство на Франция по тенис. 27-годишният Федерер обърна резултата в петсетова драма срещу германеца Томи Хаас с 6:7(4), 5:7, 6:4, 6:0, 6:2 след 3:07 часа игра.

Първият сет премина без пробиви, а в тайбрека бившият номер 1 допусна ранно изоставане от 2:4 точки и в крайна сметка загуби с 4:7. Във втората част Федерер реализира първия пробив в мача за 2:1, но 31-годишният Хаас изравни за 4:4, а след това отново спечели подаването на съперника си в 12-ия гейм, след като нестабилният в този момент Федерер прати форхенд в мрежата. Третият сет беше изключително драматичен. При 4:3 Хаас пропусна възможност за пробив, след което започна серията на швейцареца. Федерер проби за 5:4 и сложи началото на серия от осем поредни гейма, което му донесе изравняване на резултата в сетовете.

Решителната пета част започна равностойно, но след 2:2 швейцарецът взе четири поредни гейма, а с това и мача.

Федерер записа 16 аса и общо 60 печеливши удара в срещата.

Той ще играе на четвъртфиналите срещу победителя от срещата между номер 6 Анди Родик (САЩ) и 11-ия Гаел Монфис (Франция).