Голямата звезда на световния тенис Роджър Федерер е спечелил почти всичко в кариерата си. Но най-голямата липса в богатата му колекция с трофеи е златен олимпийски медал на сингъл. 

Швейцарецът всъщност има олимпийско злато, но то беше спечелено на двойки със Стан Вавринка. Маестрото винаги е твърдял, че голямата му мечта е била да вземе това отличие на сингъл, но вече сам признава, че най-големият му шанс за това вероятно е отминал. 

Това лято ще се проведат вероятно последните Летни олимпийски игри с участието на 34-годишния швейцарец, а той смята, че най-голямата му възможност за това е била преди десетилетие. 

"Аз мисля, че най-добрият ми шанс да спечеля златото на сингъл беше през 2004 г., ако трябва да съм честен. Тогава бях номер едно в света, бях поставен под номер едно в схемата на турнира, бях спечелил и три турнира от Големия шлем."

"Но, за съжаление, тогава не можах да го сторя. Сега определено нямам най-големите шансове да спечеля златото. За да се случи, трябва наистина играта ми да бъде в абсолютния си пик и да имам олимпийски късмет. Не мисля, че само Новак Джокович е големият фаворит в Рио, много момчета имат възможности", сподели Федерер пред "Би Би Си". 

Това ще бъде петото му участие на Олимпийски игри. В Сидни през 2000 г. той завърши четвърти, в Атина през 2004 г. отпадна във втория кръг, в Пекин през 2008 г. беше елиминиран на четвъртфиналите, а през 2012 г. в Лондон падна на финала от представителя на домакините Анди Мъри.