Роджър Федерер заяви, че контузиите в гърба и десния крак са основната причината за неговото изненадващо отпадане от Томаш Бердих в четвъртфиналите на "Уимбълдън".

Швейцарецът, който бе поставен под номер едно в основната схема в Лондон, бе свален от трона от Бердих и така няма да играе на мъжкия финал на "Уимбълдън" за първи път от 2002 година насам.

"ФедЕкспрес" заяви на пресконференцията след мача, спечелен от чеха с 6-4, 3-6, 6-1, 6-4: "Боря се с болки в гърба и проблем в крака. Тези неща не ми позволяват да играя моя си тенис, да играя така както искам самият аз. Жалко е, това е най-малкото, което мога да кажа. Контузията в крака се получи на финалите в Хале. Тя така и не изчезна, а гърбът ми правеше проблеми през последните пет или шест дни. Когато те боли, става опасна комбинация. Човек просто не се чувства удобно. Не можеш да се концентрираш върху всяка точка, защото точно тогава те заболява. Тогава се променя и играта, не можеш да покажеш на какво си способен".

Швейцарският тенисист, който е шесткратен победител на "Уимбълдън", продължи: "Взимайки под внимание тези обстоятелства, аз мисля, че направих приличен мач. От две или три срещи се чувствам зле, не е добре да се играе при такива условия, така че ако има нещо хубаво в цялата работа то това е, че ще си почина известно време".