Аржентинският тенисист Давид Налбандян продължи добрата си серия след тежката травма миналата година, побеждавайки австриеца Щефан Кубек с 6:2, 7:6(2) в среща от първия кръг на турнира по тенис за мъже Индиън Уелс с награден фонд от 4,5 милиона щатски долара.

В пълния с изненади първи ден на турнира от сериите „Мастърс” американецът Джеймс Блейк бе един от малкото фаворити, които спечелиха своите мачове, след като надви испанеца Даниел Химено-Травер с 6:3, 6:2.

Германецът Зимон Гройл изхвърли французина Ришар Гаске след 7:6(8), 7:6(7), докато австралиецът Маринко Матошевич победи французина Мишел Лодра с 6:3, 6:0.

Турнирът Индиън Уелс, който вече е притежаван от милиардера Лари Елисън, цели набирането на поне 1 милион долара за пострадалите от земетресението в Хаити.

Инициатива за това пое номер 1 в световната ранглиста Роджър Федерер, който заедно с легендата Пийт Сампрас надви с 8:6 в едносетов демонстративен мач своите най-големи врагове - съответно Рафаел Надал и Андре Агаси. Агаси и Сампрас направиха истинско шоу за публиката.

Двамата американци, които са известни с враждата помежду си, се нападаха словесно през целия мач. Те все пак успяха да направят шоу за 16-те хиляди зрители в „Тенис Гардън” с имитация на сервисите на своите партньори Федерер и Надал.

Швейцарецът също се включи в словесната атака срещу Надал, но вторият остана по-концентриран върху играта си след подканите на Агаси за демонстрация на нещо повече от типичния му лежерен стил на игра.

Това не помогна на испанеца и двойката му загуби едносетовия мач, с което статистиката на Сампрас срещу Агаси нарасна на 20:13 победи.

Благодарение на демонстративния мач и на огромната реклама на благотворителната си инициатива, Федерер успя да събере цели 600 000 долара за пострадалите от земетресението в Хаити. Швейцарецът бе обещал да поеме тази кампания един ден преди началото на Откритото първенство на Австралия.


Турнир по тенис Индиън Уелс от сериите Мастърс с награден фонд от 4.5 милиона щатски долара, срещи от първия кръг в мъжката схема:

Дуди Села (Израел) - Джеси Ливайн (САЩ) - 6:2, 6:2

Зимон Гройл (Германия) - Ришар Гаске (Франция) - 7:6(8), 7:6(7)

Маринко Матошевич (Австралия) - Мишел Лодра (Франция) - 6:3, 6:0

Николас Алмагро (Испания) - Миша Зверев (Германия) - 6:3, 6:2

Джеймс Блейк (САЩ) - Даниел Химено-Травер (Испания) - 6:3, 6:2

Давид Налбандян (Аржентина) - Щефан Кубек (Австрия) - 6:2, 7:6(2)

Сергей Стаховски (Украйна) - Уейн Одесник (САЩ) - 6:1, 6:4

Пол-Анри Матийо (Франция) - Бенямин Бекер (Германия) - 6:3, 6:1

Андреас Сепи (Италия) - Роби Джинепри (САЩ) - 2:6, 7:6(5), 6:3

Виктор Ханеску (Румъния) - Хуан Чела (Аржентина) - 6:3, 7:6(4)

Евгени Королев (Казахстан) - Флориан Майер (Германия) - 6:3, 6:2

Арно Клемен (Франция) - Петер Лучак (Австралия) - 4:6, 6:3, 6:2