Основните фаворити за титлата на Откритото първенство на Франция по тенис Роджър Федерер (Швейцария) и Рафаел Надал (Испания) изтеглиха благоприятен жребий за първите кръгове на стартиращата в неделя надпревара.

Поставеният под номер 1 и шампион от миналата година Федерер започва срещу австралиеца Питър Лучак. Едва в четвъртия кръг се очертава по-сериозен съперник на швейцареца в лицето на полуфиналиста от 2008 година Гаел Монфис от Франция.

При успех срещу представителя на домакините Федерер може да срещне номер 5 Робин Сьодерлинг (Швеция) в повторение на миналогодишния финал. Основни съперници на Сьодерлинг до четвъртфиналите се очертават Ернестс Гулбис от Латвия и Марин Чилич от Хърватия.

Номер 2 и четирикратен първенец в турнира през 2005, 2006, 2007 и 2008 година Надал започва срещу участващия с "уайлд кард" 18-годишен дебютант Джани Мина от Франция. В третия кръг испанецът може да срещне бившия номер 1 в света Лейтън Хюит от Австралия, който има два четвъртфинала на "Ролан Гарос" през 2001 и 2004 година.

Основни претенденти за съперници на Надал на четвъртфиналите са миналогодишния полуфиналист Фернандо Гонсалес от Чили и други двама испанци Фернандо Вердаско и Николас Алмагро, които също са в долната четвърт на схемата.

Във втората четвърт на схемата фаворити за класиране на четвъртфиналите са номер 4 Анди Мъри (Великобритания) и номер 8 и местен любимец Жо-Вилфрид Цонга. Те евентуално може да срещнат Федерер на полуфиналите.

Полуфиналистът от 2007 и 2008 година Новак Джокович (Сърбия) е абсолютен фаворит в третата четвърт на схемата. Номер 3 Джокович изглежда най-вероятен съперник на Надал на полуфиналите, въпреки че в четвъртия кръг по всяка вероятност ще трябва да играе с шампиона от 2003 година Хуан Карлос Фереро от Испания.

Номер 6 Анди Родик (САЩ) и номер 9 Давид Ферер (Испания), който има два четвъртфинала през 2005 и 2008 година, също са сред претендентите в третата четвърт от схемата.