Световният номер 1 Роджър Федерер и поставеният под номер 3 в схемата Новак Джокович се класираха за четвъртфиналите на тенис турнира от сериите Мастърс в Хамбург, след като в срещи от третия кръг се наложиха съответно над Робин Сьодерлинг от Швеция и Иво Карлович от Хърватия.

Швейцарецът, който е четирикратен шампион тук и защитава титлата си от миналата година, не срещна особени трудности срещу Сьодерлинг и победи 48-ия в света за малко повече от час - 63 минути.

Това бе шеста победа за него от шест мача между двамата. Следващия съперник на Федерер е Фернандо Вердаско, който неочаквано отстрани поставения под номер 5 Давид Ферер. Това е втори четвъртфинал през годината за испанеца, след като във Валенсия загуби именно от Ферер.

Федерер направи 24 печеливши удара и едва 10 непредизвикани грешки, докато Сьодерлинг сгреши 24 удара. Тази година Федерер има само една титла от относително малкия турнир на клей в Ещорил (Португалия) миналия месец.

Джокович срещна съпротива от хърватина Карлович само в първия сет, в който се наложи чак след тайбрек със 7:3 точки. Сърбинът взе втората част с 6:3.

Андреас Сепи (Италия) - 12-Хуан Монако (Аржентина) - 6:0, 6:3

Алберт Монтанес (Испания) - Янко Типсаревич (Сърбия) - 6:2, 6:1

Карлос Моя (Испания) - Марат Сафин (Русия) - 6:2, 6:7 (3), 6:1