Швейцарецът Роджър Федерер се наложи над Анди Мъри с 6:4, 6:2 в среща от Група В на последния за сезона турнир на АТП в Лондон. Поставеният под номер 2 швейцарец записа втора поредна чиста победа и зае еднолично първата позиция с 2 точки.

В другата среща от групата шведът Робин Сьодерлинг се наложи със 7:5, 7:5 над испанеца Давид Ферер и се изравни с Мъри на 2-ото място.

Въпреки днешните резултати обаче и четиримата състезатели в групата имат шанса да се промъкнат на полуфиналите при различно стечение на обстоятелствата. Поставеният под номер 4 швед проби сервиса на испанския си съперник в последния гейм и на двата сета, които спечели по един и същи начин- със 7:5. Шведът също така проби сервиса на Ферер и при 4:2 във втория сет, но Ферер му го върна и намали на 5:4.

Сьодерлинг загуби първия мач от Мъри, но сега му предстои среща с Роджър Федерер и при успех ще се класира. Ферер също има шансове - за него е важно да спечели с 2:0 срещу Мъри и да се надява Федерер да победи също с 2:0 Сьодерлинг.

Федерер не срещна особена съпротива срещу 5-ия в схемата Мъри и го принуди да спасява разигравания за пробив още в първия гейм на мача. Шотландецът спаси първите топки и взе гейма, но при второто си сервиране не успя да се противопостави на опитния Федерер и загуби фаталния гейм, след което спечели само три топки при разиграванията на Федерер в първия сет.

Препълнените трибуни в Лондон разчитаха на засилване от страна на Мъри, но той допусна два пробива в началото на втория сет и изоставаше с 0:4 от швейцареца. В последствие двамата си размениха по два гейма и мачът приключи само за 76 минути.

„Наистина съм изненадан и аз самият. Не очаквах толкова стабилна игра”, каза Федерер след успеха, в който реализира 63 точки срещу 43 за шотландския си съперник. Това изобщо не е нормално срещу Анди Мъри, който има едно от най-добрите връщания на топката. Да, той наистина направи няколко грешки, но те бяха продиктувани вероятно от напрежението, под което го поставих, каза още Федерер, визирайки 26-те непредизвикани грешки.