Поставеният под номер 1 в схемата Роджър Федерер (Швейцария) се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис. Той се справи с румънеца Виктор Ханеску (Румъния) с 6:2, 6:3, 6:2, като реализира 67 процента от първия си сервис. Швейцарският маестро, който и тази година е сред фаворитите за спечелването на титлата, не позволи на Ханеску да реализира пробив нито веднъж. Следващият му съперник е Алберт Монтанес от Испания, срещу когото има две победи в предишните им два сблъсъка.

Също в третия кръг е вече и Николай Давиденко (Русия), който нямаше особени проблеми с Иля Марченко (Украйна) и го отнесе с 6:3, 6:3, 6:0. Руснакът, номер 6 в света в момента, има победи над Надал и Федерер на турнира в Катар преди старта на Откритото на Австралия. Той имаше нужда само от 109 минути, за да се справи с непретенциозния украинец, а следващият му съперник (Аржентина), който преодоля в пет сета Мишел Лодра (Франция). Монако би 3:6, 6:3, 7:6 (7:5), 6:1, 6:3.

Сърбинът Новак Джокович се присъедини към класиралите се за третия кръг, въпреки че даде един сет на неизвестния швейцарец Марко Чиудинели. Джокович се наложи с 3:6, 6:1, 6:1, 6:3, но в началото изпита доста трудности и в края на първия сет хвърли от яд ракетата си на корта. След две лесни победи във втория и в третия сет, победителят от 2008-а година отново се мъчи в четвъртия. Чиудинели реши да покаже характер и се хвърли здраво, като вложи всичките си физически сили. Отговорите на Джокович обаче бяха с повече класа и все пак след почти три часа игра, сърбинът отиде в следващия кръг с 3-1 сета.

„Реално съм разочарован от играта си, особено в първия сет. Но ако бъда пределно искрен, всичките ми проблеми дойдоха от мен самия. Съперникът ми влезе в мача много агресивно и аз му създадох условия да реализира някои точки, които просто не биваше да допускам”, каза Джокович след мача.

Местната надежда Лейтън Хюит преодоля с 3-0 сета младия американец Доналд Йънг и в следващия етап излиза срещу Маркос Багдатис (Кипър). Хюит взе мача със 7:6 (7:3), 6:4, 6:1. Йънг, който е юношески шампион от Аустрелиън Оупън, свърши физическите си сили в края на мача и започна да прави непредизвикани грешки, както и да има трудности със сервиса.

Багдатис, който е финалист от турнира през 2006-а година, се класира след успех над 17-ия в схемата Давид Ферер. Кипърецът би след повече от три часа игра с 4:6, 3:6, 7:6 (7:4), 6:3, 6:1. Подкрепян от сериозна агитка от гърци и кипърци, Багдатис влезе тромаво и в третия сет, но постепенно напипа ритъма на игра и в петия успя да завърши мача при втория си мач-бол.

18-ият в схемата Томи Хаас успя да реализира петия си мач-бол срещу Янко Типсаревич (Сърбия) и спечели в пет сета- 4:6, 6:4, 6:3, 1:6, 6:3. В мача той реализира 16 аса и 60 уинъра, а последният пети сет продължи почти един час.