Новият шампион на Откритото първенство на Великобритания по тенис Новак Джокович (Сърбия) заяви, че е сбъднал мечтата си със спечелването на турнира.

Поставеният под номер 2 Джокович победи на финала водача в схемата и миналогодишен шампион Рафаел Надал (Испания) с 6:4, 6:1, 1:6, 6:3 за 2:28 часа.

С успеха 24-годишният белградчанин не само детронира Надал на Уимбълдън, но от понеделник ще измести испанеца и от първата позиция в световната ранглиста.

"Това е най-хубавият ден в живота ми, най-специалният. Трудно е да се опише с думи цялата емоция. Това е моят любим турнир", заяви Джокович на церемонията по връчването на шампионката купа.

"Уимбълдън е първият турнир в живота ми, който гледах по телевизията. Все още мисля, че сънувам, защото винаги съм мечтал да спечеля тук. Това е най-красивият момент в кариерата ми", допълни той.

Той отдаде заслуженото и на финалиста Рафаел Надал. "Когато излезеш на корта срещу най-добрия играч в света Рафа Надал, трябва да покажеш най-добрия си тенис. Той е беше спечелил титлата в два от последните три издания на Уимбълдън и винаги знае как да побеждава във важните мачове на турнирите от Големия шлем. Мисля, че днес изиграх най-силния си мач на трева.

Надал прекъсна серията си от 20 поредни победи на Уимбълдън . Той спечели титлите през 2008 и 2010 година, а през 2009 година не игра заради контузия.

"Радвам се, че отново стигнах финал тук. Опитах да дам най-доброто от себе си, но днес не беше възможно, защото той беше по-добър от мен. Ще опитам отново да спечеля през следващата година", заяви испанецът.

"Когато аз спечелих титлата за първи път тук, емоциите бяха невероятни. Представям се как се чувства Новак сега. Това е специален ден за него и искам още веднъж да го поздравя", каза още Надал.