Новак Джокович имаше превъзходство в двата тайбрека и в крайна сметка успя да перчупи съпротивата на Жо-Вилфрид Цонга (Франция) със 7:6 (2), 7:6 (2) и да се класира на финала на турнира в Индиан Уелс.

Там водачът в световната ранглиста ще срещне Рафаел Надал (Испания), който се справи с Кей Нишикори (Япония) с 6:4, 6:3 на 32-градусовата жега. Надал е трикратен победител в Индиан Уелс, но последната му среща с Джокович не беше никак приятна- поражение с 1:6, 2:6 на Катар Оупън. С този успех сърбинът води и в личните сблъсъци с 24-23.

Нетипично за най-добрия при мъжете в момента, днес той имаше доста спадове и колебания в играта, като успя да капитализира качествата си чак при 3:1 в тайбрека и то благодарение на три поредни грешки на французина, довели до 6:1. Иначе в самия първи сет Джокович поведе с 4:2 след пробив и можеше да направи втори, като взе аванс от 40:15 за нов пробив. Но Цонга успя да се върне с няколко добри контриращи удара и взе подаването си, след което върна и пробива при 5:4. Тогава отново Джокович можеше да затвори мача, но Цонга изригна. 

Във втората част Джокович водеше с 5:4 и имаше два мач-пойнта в десетия гейм при сервис на Цонга. Но французинът пак показа характер, успя да се върне и да изравни за 6:6, което осигури нов тайбрек. Там срещата се разби по сценарий от първия тайбрек, а след 6:2 Цонга прати топката в аут.

Надал пък изоставаше с 1:3 в първата част, но след това направи невероятна серия, спечелвайки пет гейма от шест възможни срещу Кеай Нишикори и поведе с 1:0 сета за 45 минути. В началото на втория сет испанецът направи гросмайсторски ход, като взе ранен пробив и поведе с 4:2. След това Нишикори върна за 3:4, но испанският матадор веднага се реабилитира и след втория си пробив, завърши мача със свой сервис. /БТА


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS