Световният номер 2 Новак Джокович предприе сериозна атака срещу анти-допинговата система в тениса, като заяви, че вече няма никакво доверие в нея.

Причината за реакцията на сърбина бе вчерашното решение на Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС), който намали наказанието на неговия сънародник Виктор Троицки от 18 на 12 месеца, затова, че не се е явил на допинг тест.

Това се случи на турнира в Монте Карло през април, когато тенисистът отказа да даде кръвен тест, защото не се чувствал добре и имал фобия от игли. Самият Троицки заяви, че оторизираната служителка го уверила, че няма да има последствия заради отказа.

КАС отсъди, че служителката е била длъжна да се увери, че Троицки разбира сериозността на положението, но също така и че сърбинът е нарушил процедурата.

„Това са много лоши новини и за него, и за мен, и за всички, които сме близки с Виктор“, коментира Джокович. „Те обаче не се лоши единствено за Троицки, защото това показва, че системата не работи.“

„Първо на първо, той не е бил хванат с някаква забранена субстанция. Не твърдя, че той изобщо няма вина, но служителката не го е запознала ясно с всички тежки последици при избягването на пробата. Тя му е казала само, че трябва да напише доклад и всичко щяло да бъде наред.“

„Заради нейните небрежност и непрофесионализъм, той ще отсъства от тура за година. Като играч това ме прави нервен към всеки, тест, който ще трябва да правя. Вече не вярвам в тях. Нямам доверие в това, което се върши. Не знам дали утре анти-допинговите служители било заради непрофесионализъм, било заради небрежност, било заради неумението им да обяснят правилата по правилен начин, няма да загубят моя тест или да сторят нещо много по-лошо.“

„Сега Виктор ще бъде наказан до юли догодина, докато въпросната дама утре ще ходи отново на работа. Никой няма да отговаря за случилото се. Само Троицки. А защо? За мен това е абсолютна несправедливост. Направо не е за вярване“, каза още Джокович.