Новак Джокович стана третият тенисист, осигурил си място на четвъртфиналите на Australian Open. Защитаващият титлата си от Мелбърн сърбин се наложи с 3-1 сета – 6:1, 7:6, 6:7, 6:2 над Маркос Багдатис. Двубоят продължи 3 часа и 25 минути и завърши точно в 3:30 часа през нощта местно време.

Джокович продължава да не играе най-добрия си тенис, но въпреки всичко бе с класи над своя противник. Многото непредизвикани грешки на сърбина направиха мача на моменти равностоен, но в останалото време определено шампионът показа, че намира формата си. Ноле обаче ще трябва бързо да навлезе в най-добрата си форма, тъй като има тежък съперник за четвъртфинала – Анди Родик, отстранил по-рано днес Томи Робредо.

Първият сет мина много бързо, като Джокович се нуждаеше само от 25 минути, за да го приключи. Той взе двойно повече точки от Багдатис и се възползва на 100% от възможностите си за пробив. Макар че във втората част се стигна до тайбрек, в него също сърбинът бе много убедителен и надделя категорично.

Най-интересен откъм интрига се оказа третият сет, който отново се реши в тайбрек, и отиде в полза на Маркос Багдатис. Отново решаващи обаче се оказаха грешките на Джокович, а не някакви брилянтни отигравания на кипъреца.

В заключителния, както се оказа, четвърти сет, Джокович стартира отново с 3:0 гейма, след което допусна Багдатис да се върне малко към надеждата. В крайна сметка, преодолял напрежението, шампионът от 2008 година взе своето и продължава да защитава трофея си от Мелбърн.