Шампионът от Откритото първенство на САЩ Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина) сложи край на професионалната кариера в тениса на руснака Марат Сафин.

Поставеният под номер Дел Потро победи Сафин с 6:4, 5:7, 6:4 във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Париж с награден фонд 2,75 милиона евро.

Това беше последния мач в кариерата на 29-годишния руснак.

Сафин, трикратен победител в турнира, наниза 15 аса и показа част от безспорния си талант в дълги периоди от мача, но в крайна сметка загуби след 1:55 час.

Руснакът допусна фатален пробив в третия гейм на решаващия сет и не успя да се върне в мача.

Сафин има 15 титли в кариерата си, в това число и две от Големия шлем на Откритото първенство на САЩ през 2000 година и на Откритото първенство на Австралия през 2005 година. След триумфа си в Мелбърн обаче той не стигна до друг трофей след серии от контузии и слаба форма.

Руснакът беше на върха на мъжкия тенис за по няколко седмици през 2000 и 2001 година. Той има и две титли от купа "Дейвис" с Русия през 2002 и 2006 година.

В друг мач от втория кръг номер 3 Новак Джокович (Сърбия) победи Хуан Монако (Аржентина) с 6:3, 7:5 за 91 минути.

Финалистът от "Ролан Гарос" Робин Сьодерлинг (Швеция) също продължава напред след 6:4, 7:6(6) срещу Иво Карлович (Хърватия).

Сьодерлинг спаси всичките осем възможности за пробив на съперника си в мача и се възползва от единствения си шанс, за да пробие Карлович в първия сет, след което взе тайбрека на втория с 8:6 точки, за да триумфира след 84 минути игра.