Първата ракета на Аржентина Хуан Мартин дел Потро продължава със страхотните изяви в края на сезона. След като спечели титлата в Стокхолм с победа на финала над Григор Димитров, той продължава победната си серия и в Базел. 

Във втория кръг на турнира в Швейцария той се справи с коравия французин Жулиен Бенето. Мачът между двамата продължи точно час и половина и в крайна сметка Кулата от Тандил надделя с 6:4, 6:4. 

И двата сета бяха решени от по един пробив. В първата част на ДелПо се наложи да спасява брейкбол още в първия гейм, но се справи и впоследствие не даде нито един шанс на съперника да го пробие. 

За сметка на това той се възползва от своите възможности в седмия гейм, реализира третата възможност за пробив и това се оказа достатъчно впоследствие да вземе частта след 6:4 и да дръпне с 1:0. 

Нещата се повториха под индиго и във втория сет. Пак Дел Потро спаси възможност за пробив в първия гейм, после пропиля такъв в шестия гейм. В крайна сметка проби в деветия гейм, след това взе подаването си и след отново 6:4 затвори мача в своя полза. 

Така на четвъртфиналите аржентинецът ще срещне шестия поставен в схемата Роберто Баутиста-Агут. Испанецът се справи лесно с непоставения американец Райън Харисън.