Руският тенисист Николай Давиденко получи официално предупреждение от съдията на стола, че не се „старае достатъчно” по време на мача си от втория кръг в турнира в Санкт Петербург. Впоследствие Давиденко загуби с 1-6 7-5 6-1 от квалификанта Марин Чилич.

В първия сет руснакът игра почти без грешка, след което започна да прави поредици от очебийни грешки и в следващите две части допусна 10 двойни грешки.

В третия сет Давиденко бе предупреден от белгийския рефер Жан-Филип Дерк, за това, че си пести твърде много силите. „Направих двойна грешка и загубих един гейм, след което той ме предупреди с думите, че се старая да загубя нарочно,” призна световният номер четири.

Поведението на Давиденко предизвиква съмнения, тъй като той бе разследван за нарочна загуба от Мартин Васало Аргуело през август. Тогава бе разкрито, че близък до руснака е заложил огромна сума пари на негово поражение.

Давиденко обаче отрича всичко. „Бях просто шокиран да чуя това от рефера. Това е смехотворно. Откъде ще знае какво искам да направя? Бях разстроен от случващото се и се разплаках,” добави тенисистът, който се оплака и пред наблюдателя. „Както аз виждам нещата, просто се изморих. Краката ми не искаха да се движат в края на третия сет. Може би проблемът ми е психологически, не знам.”

Напред в Санкт Петербург продължават още Анди Мъри, Дмитри Турсунов, Михаил Южни и Филип Колшрайбер.