Французинът Жо-Вилфрид Цонга се класира за полуфинал във финалния турнир на АТР, след като победи в последния мач от група В фаворита Рафаел Надал (Испания) със 7:6 (7:2), 4:6, 6:3. След мача Цонга беше изключително развълнуван и заяви, че за него това е голяма стъпка напред. Той се присъединява към победителя в групата Роджър Федерер, който снощи се наложи с 6:1, 3:6, 6:3 над американеца Марди Фиш.

Надал, който в групата загуби от Федерер във вторник с 3:6, 0:6, днес също не беше мотивиран за игра. Това представяне затвърди мнението за липса на мотивация и сила в представянето му след загубения финал на Откритото първенство на САЩ от Новак Джокович през септември. В интерес на истината, от тогава до момента Надал не е печелил турнир.

Единствено достигна до финала в Токио, но там беше победен от Анди Мъри. Мачът в зала "О2 Арина" продължи близо три часа и премина през доста обрати. Още от самото начало Цонга владееше инициативата, но с воля Надал стигна до тайбрек, в който обаче не успя да се противопостави. Французинът имаше възможност да вземе аванс с пробив при 2:1 и при 3:2, но при 30:0 и при 40:15 не успя да завърши атаката си и така пропусна шанса. При 5:4 във втория сет Надал успя да спечели за първи път пробив в мача и малко случайно изравни резултата за 1-1 сета на фона на поведението му до момента.

В третия сет обаче Цонга взе преднина при 2:1, като след това го направи и за 5:2. В тези моменти на третия сет Надал шокира всички зрители с поведението си, като само връщаше топката и не предприе никаква иницатива. Накрая в последния гейм пред Цонга се откриха три мач-бола. Мощен удар по диагонала сложи край на мъките на испанеца и той напусна турнира. Роджър Федерер ще срещне завършилия на второ място в група "А". Там сигурен полуфиналист е Давид Ферер, а водачът в световната ранглиста Новак Джокович ще трябва да се пребори със сънародника си Янко Типсаревич за другото място. "

Да ви кажа сериозно, няма какво да говоря за този мач в момента. Може би трябва да си постоя сам поне един час и тогава, започна пред журналистите 10-кратният победител в Големия шлем. Нямам обяснение. Може би малко съм загубил от желанието, малко от мотивацията. Може би по малко от всичко, което обичайно ме прави различен. Но има моменти в кариерата, в които трябва да се върнеш малко назад. Иначе съм доволен от престоя си тук, потренирах добре три седмици".

"Щастлив съм, защото в последните два дни ясно чувствах, че имам сили да отида на полуфинал. След чудесните три мача в групата, сега ме чака и един вълнуващ уикенд. Ще се забавлявам, пък да видим какво ще стане, радваше се Цонга.