23 февруари 2016 година от Българската федерация по тенис информираха, че Григор Димитров няма да е част от националния ни отбор по тенис за мъже за Купа Дейвис и мачовете срещу Турция. Ако нещата бяха нормални, това щеше да е новина, но уви. Последните месеци, че и години новината, че България е без Григор не е новина.

Този път решението е било обсъдено от двете страни и за това, най-добрият ни тенисист да е на Летните олимпийски игри в Рио през август. Григор събра нужния брой участия в неофициалното световно отборно първенство по тенис за мъже и след това по уважителни или не толкова уважителни причини избягва националния екип.

Сега остана хасковлията само за изпълни и условията с точките и ранглистата, за да лети за Рио. Димитров тази седмица и 26-ти в света, а в Бразилия отиват 56-ма. Важно е да отбележим, че за участие на Олимпиадата се взима класирането от 6 юни 2016 година като в бройката от 56 тенисисти влизат само по 4-ма състезатели от една държава. Това означава, че ако Сърбия има петима или шестима в Топ 60, то в рио ще са само най-добрите четирима сърби. Така мястото на Григор в олимпийската ни делегация изглежда сигурно. Относно защитата на точки и позиция до 6 юни, задачата му май не е толкова сложна защото най-много има за затвърждава на три турнира – Монте Карло, Истанбул и Мадрид.

А в същото време в Световната група на Купа Дейвис големите от Топ 10 и Топ 20 не пропускат мачовете за страната си. Сега само Роджър Федерер няма да е в състава на Швейцария, но се възстановява от операция. Анди Мъри стана татко, но е част от селекцията на Великобритания за мачовете с Япония и Кей Нишикори. Новак Джокович също не може да си позволи да отсъства от националния отбор и ще играе за Сърбия срещу Казахстан и му пука. Май това е разликата между топ 3, топ 10 – на големите им пука за родината. А у нас на феновете им пука за Григор Димитров, но на него пука ли му за България? Отговорите очакваме скоро като отбелязваме, че това не е заяждане с него или щаба му, а само факти и тъга.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS