Седмият в света - Стефанос Циципас поднесе изненадата на деня, след като надви световния №1 - Новак Джокович на ¼-финалите на Мастърса в Шанхай. 21-годишният гръцки талант обърна Ноле и записа втората си победа над сърбина във втория им мач - 3:6, 7:5, 6:3 след малко повече от два часа игра. На ½-финалите той ще срещне играчът с най-много победи през този сезон - Даниил Медведев, който с класирането си за финалното каре вече е с 57.

Четирикратният и настоящ шампион започна на познатото си безупречно ниво и след ранен пробив поведе с 3:0 гейма. До края на частта сърбинът не допусна колебания и логично взе първата част с 6:3.

Някъде към средата на втория сет световният №1 започна да се пропуква и от това се възползва Циципас, който на няколко пъти стигаше до точки за пробив. Въпросният брейк дойде в последния възможен момент и сетът отиде на сметката на Стефанос – 7:5.

Във последната трета част Циципас сервира на страхотно и постоянно ниво. Агресивните действия му осигуриха пробив в четвъртия гейм, а това се оказа достатъчно, за да се поздрави с първа победа над действащ №1 в света.

За първи път в кариерата си Джокович отпада преди ½-финалите на Мастърс турнира в Шанхай. Той ще загуби точки в ранглистата, където битката с Надал за върха се очертава да бъде свирепа и до края на сезона.

От своя страна Циципас продължава да се наслаждава на вълшебния сезон, който прави. 21-годишният талант по-рано през годината записа впечатляващи победи над Роджър Федерер на Australian Open и Рафаел Надал на клей в Мадрид.

По-рано през деня стана ясно, че Стефанос ще бъде шестият тенисист, който ще играе на Финалите на АТП в Лондон, след като съперникът му в утрешния 1/2-финал - Даниил Медведев отстрани Фабио Фонини с 6:3, 7:6(4). По този начин гъркът се присъединява към елитната компания не само на Джокович, но и на Рафаел Надал, Роджър Федерер, Медведев и Доминик Тийм. Това ще бъде първо участие за балканеца на Финалния Мастърс.