Мастърсът в Мадрид ще има нов шампион. Това стана ясно, след като първенецът от 2018-а Александър Зверев отпадна на четвъртфиналите. Световният №4 допусна поражение от другата голяма звезда на младото поколение Стефанос Циципас. Гъркът надделя в много интересен двубой, продължил над два часа и завършил 7:5, 3:6, 6:2.

Срещата бе доста равностойна като напрегнатите моменти не липсваха, но в крайна сметка в решителния трети сет Зверев допусна прекалено много грешки и това натежа за крайния изход.

За Циципас това бе втора поредна победа над Зверев, който ще загуби доста точки заради титлата преди година. За него това е втори полуфинал на турнир от Мастърс сериите, а в него съперник ще му бъде победителят от мача между Рафа Надал и Стан Вавринка.

"Много съм щастлив и доволен от представянето ми. Мисля, че в крайна сметка заслужавах победата. Играх много добре, чувствах се доста комфортно на корта. Когато се чувстваш така, можеш да правиш чудеса. Така че се наслаждавам на процеса, наслаждавам се на престоя си тук до момента и се надявам да се справя дори по-добре в бъдеще."

Действително Циципас показа много солиден тенис в хода на целия двубой. За разлика от него играта на Зверев бе на приливи и отливи, което накрая се оказа фатално. Началото бе трудно за германеца, който отрази четири брейкбола в първите си два сервис гейма, след което стабилизира подаването си и сетът сякаш отиваше към тайбрек. Само че Циципас проби на 0 в 11-ия гейм и така излезе напред в резултата.

Във втория сет Зверев показа най-доброто от себе си, вкара 90% от първите си сервиси. 4:3 дойде след великолепна комбинация с "хот-дог" и уинър, а оттам насетне последваха осем поредни точки, след които мачът вече бе в трети сет.

Само че германецът не успя да пренесе добрата си игра и в него, макар че при 1:1 пропусна три брейкбола. Веднага след това, при 1:2, той направи две двойни грешки, които се оказаха ключови за пробива в полза на Циципас. Оттам насетне гъркът бе в пълен контрол като дори завърши двубоя с още един пробив.

"Той играе много добре. Очевидно се е подобрил много. Сервисът му е много добър, бях изненадан днес. И вторият удар, изпълнява го невероятно агресивно, така че не е лесно", призна загубилият Зверев. 

"Всъщност мисля, че играх много добре в първите два сета. Ако бях играл малко по-агресивно в този трети сет на шансовете за пробив, може би щях да поведе с пробив и да спечеля мача. Но всичко се случва с причина."