След кратка, но тежка пауза за тенис феновете, най-големите звезди на АТР се завръщат на корта за сезона на клей!

В следващите няколко месеца погледите ще са отправени към Европа и към червените настилки, които дават възможност за пълна наслада на играта. Причината е, че играта е по-продължителна, разиграванията по-качествени, а изискванията към физическата подготовка още по-големи. Слагаме и край на безсънните нощи заради часовата разлика със САЩ и Австралия, където бе големият тенис в първите месеци на годината.

Стартът на същинския сезон на клей започва през тази седмица с първия Мастърс на червено - този в Монте Карло. На линия за него на практика са почти всички големи звезди без Роджър Федерер, който както и през миналия сезон, отново ще си вземе почивка през тази част от годината, както и Анди Мъри, Хуан Мартин дел Потро и Стан Вавринка.

Отново на корта обаче ще видим завърналия се под №1 в света Рафа Надал, който ще опита за пореден път да покаже, защо е наричан Краля на клея. Матадора има много точки за защитаване в следващите седмици, а целта на турнира, който е печелил рекордните 10 пъти, няма как да бъде различна от нов трофей.

За нас пък важната новина е завръщането в състезателна атмосфера на Григор Димитров. След ранното отпадане в Маями, българинът имаше възможност за така нужната почивка и качествена подготовка на клей, а по собствените му думи сега е по-зрял и по-опитен, и е решен да се представи добре на клей. Спрямо резултатите, именно това е най-слабата настилка на световния №5. Това обаче бързо може да се промени, защото с качествата, които притежава, Григор има всичко необходимо, за да бъде сред най-добрите и на червено. Следващите месеци са и идеален шанс за него да натрупа доста точки, тъй като няма много за защитаване от миналата година. Добро представяне на клей ще бъде важно и за самочувствието преди след това да се насочи към тревата и отново твърдите кортове.

Григор преди старта в Монте Карло: По-зрял съм, научих се от грешките си

Димитров е поставен под №4 в Княжеството, заради което почива в първи кръг. Във втори го очаква победителя от мача между Пиер-Юг Ербер и Паоло Лоренци. За трети кръг евентуален съперник е специалистът на клей Алберт Рамос-Виньолас, който е финалист от миналата година. Ако погледнем към четвъртфинал пък евентуалните противници са Давид Гофен и Роберто Баутиста Агут.

Всичко това се случва в горната половина, където е №1 в света Надал и другият голям фаворит на клей Доминик Тийм. Двамата могат да оформят страхотен четвъртфинал, само че сметките им могат да се окажат без кръчмар. Защото в тази четвърт е и №9 в схемата Новак Джокович. Сърбинът все още не успява да намери играта си след контузията, която го извади от игра във втората половина на 2017-а. В изминалите дни обаче Ноле взе мерки, разделяйки се с Андре Агаси и Радек Шепанек. Нещо повече – той отново започна да работи с бившия си треньор Мариан Вайда, което няма как да не развълнува феновете на тениса.

Джокера ще играе в първи кръг със сънародника си Душан Лайович, а след това може да срещне и намиращия се в супер форма Борна Чорич. Тийм пък още в първия си мач може да има тежка задача срещу Андрей Рубльов, така че тази първа четвъртина определено ще бъде много интересна.

№2 в схемата Марин Чилич е лидер на долната половина, но и за него още първия мач ще е труден – срещу победителя от Фернандо Вердаско-Пабло Куевас. В трети кръг пък е възможен мач с Милош Раонич, а на четвъртфинал с Пабло Кареньо Буста.

В тази половина са и Александър Зверев и Лука Пуй, които могат да оформят друг от четвъртфиналите, ако се справят дотам със съперниците си.

За качеството на Мастърса в Монте Карло говори факта, че още в първи кръг ще станем свидетели на изключителни мачове. Освен Джокович-Лайович, няма как да не обърнем внимание на двойки като тази на младоците Денис Шаповалов и Стефанов Циципас или пък тази на бившите топ 10 играчи Кей Нишикори и Томаш Бердих.

Всичко от тенис шоуто в Княжеството пък ще можете да гледате в ефира на Mtel Sport 1 през цялата седмица. Прякото предаване всеки ден започва в 12 часа българско време и завършва с изиграването на последния мач за деня.

Друг бонус за българските зрители е фактът, че Григор Димитров ще участва и в турнира на двойки. Негов партньор ще бъде Давид Гофен, а още в понеделник те ще излязат на корта за мач от първи кръг срещу французите Адриан Манарино и Фабрис Мартин. Двубоят ще започне около 15,30 часа и също ще бъде излъчван по Mtel Sport 1.