Ракета номер две в света Роджър Федерер успя да се промъкне до четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис, но не и без да бъде затруднен максимално от Томас Бердих (Чехия).

Швейцарският тенисист спечели срещата с 3:2 (4:6, 6:7, 6:4, 6:4, 6:2) сета. Роджър Федерер успя за четвърти път в кариерата си да обърне резултата от 0:2 до 3:2.

Първите две части бяха спечелени от представителя на Чехия, който демонстрира много по-добра игра от своя именит съперник. От своя страна в началото на мача Федерер изглеждаше изключително безидеен, а типичните за него отигравания липсваха. След загубените два сета обаче швейцарецът набра сила, а Бердих загуби остротата си.

В решителния пети сет бившият номер 1 в света стартира с два пробива, поведе с 4:0 и стигна до успеха в сета и в мача с 6:2.  Срещата продължи 3:29 часа.

Според статистиката от двубоя, Федерер записа 20 аса срещу 8 за чеха. В следващия кръг на надпреварата световният номер две ще се изправи срещу Хуан Мартин дел Потро от Аржентина, който отстрани Марин Чилич (Хърватия) с 5:7, 6:4, 6:4, 6:2.

Междувременно Анди Родик победи Томи Робредо със 7:5, 6:1, 6:3 в четвъртия кръг на турнира, с което продължи блестящия си рекорд 10 победи от 10 мача срещу испанеца.

Досега, за всичките си седем участия 26-годишният Родик е достигал три пъти до полуфинал на Мелбърн Парк, но все още не успявал да се класира за финала. Неговият опонент на четвъртфинала ще бъде победителят от мача между Новак Джокович - Маркос Багдатис.