Шанхай е домакин на предпоследния турнир от сериите Мастърс за 2017, а надпреварата в китайския мегаполис ще отговори на много важни въпроси, свързани с разпределянето на местата за годишния Мастърс на осемте най-добри в Лондон.

До края на сезона на практика остана съвсем малко и точките за разпределяне не са никак много, така че претендентите ще трябва да покажат всичко най-добро от себе си.

На практика след Шанхай ще има още три седмици тенис, в които топ тенисистите могат да участват на един турнир от категория АТП 250 (Москва, Антверп или Стокхолм), на един от категория АТП 500 (Виена и Базел), и на последния от редовните Мастърси в Париж.

И всичко това прави следващите дни в Шанхай много важни. Защото се намираме в безпрецедентна в последните години ситуация, в която месец преди финалния Мастърс 13 тенисисти имат шанс за участие. Едва трима са тези, които вече са сигурни за английската столица - Рафа Надал, Роджър Федерер и Александър Зверев.

След полуфинала си в Пекин Григор Димитров продължава да има чудесни шансове за класиране като в момента е пети в класацията за 2017, на 430 точки зад четвъртия Доминик Тийм. Зад българина обаче също има доста състезатели с не голяма разлика, така че той ще се нуждае от стабилно участие в Шанхай, ако иска да се приближи до Лондон.

Гришо: Опитах се да бъда позитивен във всеки един турнир

Но какво ни очаква на предпоследния Мастърс?

В следващите дни на корта ще видим всички най-добри през този сезон като голямата новина е завръщането за първи път от US Open насам на Роджър Федерер. Маестрото е втори поставен след продължаващия страхотния си сезон Рафа Надал, а е и единственият бивш шампион в схемата.

Григор Димитров пък не може да се похвали с добри спомени в Шанхай, който поне до този момент е от по-слабите турнири за него. Доказателство затова е фактът, че най-доброто му представяне е достигане до втори кръг на четири пъти. Така че само една победа би подобрила това постижение.

В първия си двубой българинът ще срещне победителя от мача между Дзе Джън и Райън Харисън. Още в следващия мач пък препятствието би било доста трудно в лицето на Сам Куери, Юичи Сугита или Франсис Тиафо.

И така стигаме до четвъртфиналите, където по всяка вероятност би се повторил сблъсъкът от полуфиналите в Пекин срещу Рафа Надал - идеална възможност за реванш на Григор.

Всичко това е в горната половина, където другите топ поставени са Марин Чилич и Пабло Кареньо-Буста.

Григор и Чилич поиграха мини тенис на уникална сграда

В долната пък има още повече фаворити като още в трети кръг може да станем свидетели на супер сблъсък между Александър Зверев и Хуан Мартин Дел Потро. А на четвъртфиналите най-вероятно ги очаква Доминик Тийм. Роджър Федерер-Давид Гофен пък е вероятният сблъсък в топ 8 в най-долната четвъртина.

Дали обаче фаворитите изобщо ще стигнат до последните фази? Още началните двубои изглеждат много любопитни, така че интригата ще бъде през цялата седмица.

А какво ще стане, ще научим от прякото излъчване на Mtel Sport 1, всеки ден от 8 часа сутринта.