През последните години Танаси Кокинакис имаше доста сериозни проблеми. В първите дни на 2022-а година австралиецът се завърна на корта, като той направи това в родната Аделаида. Заради много фактори, ранкингът на Кокинакис падна изключително много, като към днешна дата той е номер 433 в света. 
 
В мача си от първия кръг на турнира в Аделаида тенисистът напомни за своите най-добри дни. Той се наложи над своя сънародник Джон Милман, като записа чист успех в два сета - 6:4, 6:3. След срещата Кокинакис призна, че се чувства изключително щастлив да се завърне у дома, и си пожела добра година. 
 
„Прекрасно е да бъда вкъщи и да играя пред родна публика. Толкова е хубаво, че се завръщам в Аделаида, особено, когато съм бил далеч толкова дълго време. Имах различни проблеми, налагаше ми се да играя в турнири от по-ниска категория, но точно в родния  си град силно се надявам, че ще дам добро начало на сезона. 
 
Да победя играч като Джон, който е част от елита вече толкова време, за мен наистина означава много. Трябва да използвам момента и в следващия си мач срещу Тиафо отново  ще дам всичко от себе си. Само с победи мога да се изкачам нагоре в ранглистата. Важно е да покажа пълния си потенциал, и ако успея да го сторя, мисля, че ми предстои чудесна година“, завърши Кокинакис.