Само на победа от първата си титла от Големия шлем, Анди Мъри заяви, че ще излезе без страх тази вечер във финала на US Open, уверен, че може да победи Роджър Федерер. 21-годишният тенисист стана третият британец, достигал финал на турнир от Топ 4, а ако спечели, това ще е първата титла за представител на Острова от 72 години насам.

Четирикратният шампион в САЩ Федерер е последното препятствие пред Мъри, но шотландецът има положителен баланс от срещите между двамата – две от три победи.

„Играх достатъчно добре, за да победя най-добрия в света преди два дни, а преди време съм бил и Роджър,” заяви Мъри. „Играя достатъчно добър тенис, за да се състезавам с тези момчета. Просто трябва да го направя в три от пет сета, а не само за един и половина или два.”

Роджър Федерер обаче имаше възможност да си почине ден повече от Анди, на когото се наложи да играе полуфинала си с Рафаел Надал в два дни заради дъжда. „Разбира се, идеалният вариант е да си в позицията на Федерер,” призна младокът.

„Мисля, че това му дава леко предимство, но в крайна сметка това е финал от Големия шлем и аз няма да позволя 24 часа почивка повече или по-малко да ми попречат да дам 110 процента от себе си,” добави Мъри. „Ще дам най-доброто от себе си да спечеля мача, няма разлика.”

Преди да стигне четвъртфинал на Уимбълдън през юли, Мъри не бе преминавала първи кръг на турнир от Големия шлем. „Играл съм добре срещу Федерер преди, но мисля, че финал за Големия шлем е нещо по-различно,” отбеляза британецът. „Той има много опит в подобни двубои, а за мен е изцяло ново нещо. Знам, че трябва да играя страхотно, ако искам да имам шанс да спечеля, но през последните няколко седмици играя добре.”

Ако Мъри победи тази нощ, за първи път от 2002 година Федерер ще остане без титла от Големия шлем. Според Анди обаче, да се говори за залеза на бившия номер 1, е просто смехотворно. „Той игра финал на Уимбълдън, на Ролан Гарос, полуфинал в Австралия, а тук също е финалист,” заяви Мъри. „Не разбирам защо всички си мислят, че той не играе добре. Той бе невероятен на най-силните турнири, и за пети пореден път е на финал тук. Аз мисля, че той играе страхотно.”