С началото на тази седмица започна едва много вълнуваща част от годината в тениса - сезонът на клей, където могат да бъдат отговорени много отговори и да бъдат спечелени много точки заради високото ниво на предстоящите турнири.

Другата седмица е Мастърсът в Монте Карло, но за старт на червено имаме два турнира от сериите АТП 250 - в Маракеш и в Хюстън. И докато към единствената африканска надпревара на тура сякаш позагубихме интерес след отпадането на Григор Димитров, то на американска земя нивото е доста високо и с интерес ще очакваме мачовете на истината.

А те започват още тази вечер, когато ще се изиграят всички четвъртфинали. Логично, всички водещи американски тенисисти участват в Хюстън и петима от тях стигнаха до топ 8. Сякаш това предопределя американската съдба на трофея, но латинска техника и класа ще опита да спре представителите на домакините. А именно - опитните испанци Фернандо Вердаско и Фелисиано Лопес също са още в турнира, а към тях се присъединява и винаги опасният на клей бразилец Томас Белучи.

Още във втория кръг имаше изключително зрелище в лицето на двубоя между намиращия се в супер форма Джак Сок и 39-годишният бивш №2 в света Томи Хаас. Германецът показа, че класата е вечна, въпреки всичко, и близо 2 часа бе равностоен на Сок. Американецът все пак стигна до ценната победа с 6:4, 3:6, 6:3. 

Така Сок си осигури сблъсък с Фелисиано Лопес, който победи младока Хьон Чунг с 4:6, 6:2, 6:1. Местният любимец търси втори трофей от Хюстън, където спечели дебютната си АТП титла през 2015.

В същото време вторият поставен Джон Иснър стигна до топ 8 след труден успех над аржентинския квалификант Леонардо Майер - 6:7(5), 7:6(3), 6:3. Негов следващ съперник ще бъде друг американец в лицето на младока Ернесто Ескобедо. 

20-годишният талант получи "уайлд кард" за участие в турнира и оправда доверието като преодоля бразилеца Тиаго Монтейро след 4:6, 6:4, 6:4.

Третият в схемата Сам Куери имаше по-лесна задача срещу аржентинеца Орасио Себайос - 6:4, 6:4. В двубой на опита той ще излезе срещу Белучи, който също трябваше да играе три сета, за да преодолее Максимо Гонсалес - 2:6, 7:6(5), 6:2.

Стив Джонсън изигра епичен тайбрек в първия сет срещу Дъстин Браун, който завърши 14:12 за него, за да завърши всичко във втората част след 6:4.

На четвъртфиналите Джонсън ще опита да стигна до първата си победа над Фернандо Вердаско, който стигна до този етап след 7:6(4), 6:1 над аржентинеца Николас Кикер. Вердаско води с 4:0 в преките двубои, а три от тях са били на клей.

Два от четвъртфиналите, двата полуфинала, както и двубоят за трофея ще ще бъдат излъчвани на живо в ефира на Mtel Sport 1.

Ето и програмата за двубоите:

В петък от 20 часа:
Ернесто Ескобедо - Джон Иснър
Томаш Белучи - Сам Куери

В събота от 21 часа:
Първи полуфинал
Втори полуфинал

В неделя от 22 часа:
Финал