Григор Димитров отпадна още в първия си мач от АТП тенис турнира в Маракеш. Българинът не можа да преодолее испанския ветеран Томи Робредо, който записа трети успех над българина с 6:4, 1:6, 6:1.

По своите стандарти 12-ия в света изигра доста слаб мач, в който се доближи до обичайното си лице само във втория сет. В неговия сервис имаше твърде големи периоди на спадове, от които опитен играч на червени кортове като Робредо умело се възползва. Димитров не успя да натрупа набраната инерция след изравняването в резултата, като допусна и твърде много грешки от бекхенд. Така 25-годишният българин остава само с 1 победа от 4-те мача дотук срещу ибериеца.

35-годишният Робредо вече е наясно и със следващия си опонент. Това е французинът Беноа Пер, който се наложи с 2:0 сета (6:2, 6:2) над Раду Албот  от Молдова.

-----

Първи сет - 4:6

Димитров стартира със солиден сервис гейм. Досадна грешка от форхенд на мрежата и това даде известни надежди на Робредо при 40:30. Българинът обаче спечели подаването си с безкомпромисна комбинация сервис-мрежа. Робредо беше доста по-неубедителен, когато началният удар мина при него. Испанецът се задъхваше под мощните форхенди на Григор от дъното на корта и трябваше да спасява точка за пробив при 30:40. Той оцеля и след две равенства изравни резултата, търсейки умишлено бекхенд страната на съперника си. 

Българинът беше много бърз в следващия си сервис гейм, а Робредо отвърна по същия начин, за да изравнидо 2:2. В следващата част хасковлията имаше първи затруднения, които дойдоха след двойна грешка. При 30:30 началният удар бе това, което му помогна много, и така Димитров не остави особени шансове на ибериеца - 3:2. Робредо без затруднения поведе с 40:0 на свой сервис и макар Григор да върне две от точките, изравни резултата.

Тук дойде и първият пробив в срещата, който за съжаление беше в полза на 34-годишният ветеран. Димитров отново имаше проблеми при севиса и бекхенда си. При 30:40 ретурът на испанеца отново потърси по-слабия от двата удара на българин, който опита да избяга да играе форхенд, а резултатът беше топка в мрежата - 3:4. Григор се постара да пробва рибрейк и поведе с 15:30 при сервис на Робредо. Испанецът запази хладнокръвие и отвърна с четири поредни точки, за да затвърди пробива си.

Българинът стори нужното и спечели подаването си, за да има един последен шанс да върне пробива. Нищо такова обаче не получи - испанецът, чийто сервис се подобри значително в хода на мача, лесно изкова аванс от 40:0 и още от първия опит затвори сета в своя полза с 6:4.

Втори сет - 6:1

Димитров не се поддаде на отчаянието и въпреки леките си затруднения, спечели първия гейм на втория сет при свой сервис. При следващия Томи Робредо като от нищото изкова авансо от 40:0 и може би леко подцени ситуацията. Българинът се съживи и започна да по-прецизен в комбинациите от дъното на корта. Умело излизане на мрежата намали изоставането до 30:40, а гръмотевичен форхенд по правата доведе до равенство. Робредо стигна до предимство, което беше заличено със смач на Григор край мрежата. После нашият тенисист стигна до точка за пробив, а Робредо му помогна, като изпрати в аут форхенд по късия обратен диагонел - 2:0. Още по-хубавото бе, че хасковлията не остави работата наполовина свършена, а затвърди пробива със сервис гейм, в който даде само точка на 34-годишния си опонент.

Двамата размениха по един гейм, с което резултатът стигна 4:1, а после родната звезда отново натисна в правилния момент. Сервисът на испанеца тотално излезе от строя и Димитров получи три поредни точки за пробив. За негово нещастие опонентът му спаси всяка една и добута събитията до дюс. Григор се върна към добрите комбинации от дъното на корта, а след форхенд в аут на Робредо реализира втори брейк - 5:1.

В следващи си сервис гейм българинът имаше очевидно надмощие и стигна до две поредни точки за спечелване на сета. Със серия от дълбоки удари Робредо принуди Гришо да сбърка при първата от тях, но големият риск в ударите на испанеца доведе до фатална грешка при следващото разиграване. В желанието си да праща топките близо до основната линия той направи аут по дължина, който съдията на стола слезе да потвърди - 6:1 и равенство в сетовете.

Трети сет - 6:1

Димитров беше на път да вкара Робредо в големи неприятности при старта на решаващия сет, като навакса изоставане от 40:0 при сервис на испанеца. Два много успешни начални удара на ветерана го спасиха от по-нататъшни проблеми и му позволиха да поведе с 1:0. На този фон никой не очакваше ужасяващия гейм, който изигра българинът, когато той се зае да сервира за първи път в трети сет. Димитров допусна елементарни грешки и се постави в тежка позиция за 0:40, от която не можа да излезе. Самият Робредо също като че ли не очакваше толкова лесен брейк - 0:2.

Последвалият сервис гейм на Робредо се превърна в същинска гладиаторска битка. Григор навакса пасив от 15:40, за да доведе нещата до равенство и оттам започна голямото шоу. Българинът изтърва 3 точки за пробив, а геймът премина през общо 6 дюса, за да може накрая испанецът да го спечели след грешка на Димитров - 0:3.

Колебливият начален удар на българина си пролича и в четвъртия гейм, който все пак завърши успешно за него - 1:3. Испанецът беше много по-категоричен и пусна само една точка на Гришо, за да възстанови аванса си от 3 гейма.

В следващите минути мачът вече се оказа извън възможностите на Димитров. При 30:30 в 6-ия гейм той допусна нетипична грешка от сечен бекхенд, а Робредо не чака нова покана. Още една неточност - форхенд в мрежата - коства втори пробив в подаването на Григор. Робредо впоследствие беше достатъчно убедителен на свой сервис и спечели мача с красив уинър от бекхенд по скъсения диагонал.

Камила и шиша за Гришо, злато за грациите

Коварен съперник за Григор за старт в Маракеш

Ето как Григор Димитров може да е в топ 10 още в понеделник

Григор и Мароко – безкрайно привличане