Григор Димитров записа разочароващо отпадане във втория кръг на тенис турнира в Акапулко. Най-добрият български тенисист не успя да защити титлата си от миналата година и загуби с 5:7, 6:4, 0:6 от квалификанта Райън Харисън, за когото това бе първи успех над тенисист от топ 10 на света в кариерата.

Победата беше дебютна за родения в Лузиана играч в краткото му съперничество с Гришо, който беше спечелил предишните им две срещи, и то без даде сет на противника. В Мексико обаче Григор затвърди впечатленията, че формата му върви низходящо и демонстрира изключително ниска ефективност почти по всички показатели. Българинът допусна много грешки, които улесниха Харисън - често в решителните мигове - и за разлика от двубоя срещу Филип Крайнович в първия кръг, този път връщане назад нямаше.

Мачът стартира с превъзходство на сервиращите, като първо Райън Харисън даде две точки на Гришо при свой начален удар, докато българинът отпусна само една на своя съперник. 169-ият в света беше стабилен при подаването си за 2:1, докато в следващият гейм Димитров допусна втората си двойна грешка в мача. Ситуацията стигна до равенство след бекхенд по правата, който излезе в аут, но Харисън сам опропасти възможността си да стигне до точка за пробив.

Надстрелването от началните удари продължи до седмия гейм, когато Димитров се пребори за първия си пробив. Харисън допусна малко повече грешки от обичайното, а българинът видя възможността и се възползва. Непредизвикана неточност му предостави точка за пробив и с умело построено разиграване Димитров взе важен аванс.

Харисън направи максимума, след като Гришо лесно затвърди пробива си и намали до 4:5. В решителния миг играта на българина тотално се срина и това позволи на американеца да поведе с 40:0. Димитров отрази единия брейкбол с печеливш форхенд по правата, но последва дълго разиграване, при което от наглед лесна позиция и с противника на мрежата третия в схемата стреля в аут по диагонала.

Роденият в Луизиана тенисист взе без проблем подаването си за 6:5, след което дойде нова порция колебливи изяви на Григор при начален удар. При 15:15 българинът опита да спечели бързо разиграването с рискован скъсен бекхенд, който не можа да хване линията и неуспешното обжалване като че ли още повече задълбочи кризата при Гришо. Още една непредизвикана грешка даде първи сетбол за американеца, който успя да вземе сета с добре построено разиграване и уинър от бекхенд край мрежата.

Вторият сет започна далеч по-позитивно за 10-ия в света. Димитров набързо отвори две точки разлика, а след хубав смач получи и шанс за пробив. Харисън му помогна доста, след като изкара форхенд в аут. Досущ като в предния случай Гришо успя да затвърди безпроблемно и така дръпна с два гейма.

Четвъртият беше смущаващ, тъй като Харисън успя да дръпне с 0:30 и спомените за първия сет отново се завърнаха. Димитров се справи с напрежението и взе четири последователни точки, като последната от тях реализира с красиво излизане на мрежата и форхенд по правата, който не даде шансове на противника. Следващият сервис гейм беше не по-малко критичен. Двамата играчи влязоха в истинска битка за всяка точка и бяха нужни три равенства, преди Харисън да изпрати кълбото в аут от бекхенд - 2:4. Харисън набързо спечели на нула своето подаване и пак създаде главоболия за Димитров. Този път равенството беше само едно, а Гришо наложи волята си с добри рефлекси край мрежата и технично воле от трудно положение.

Това явно дойде в повече за 22-годишния Харисън и този път той не можа да окаже никаква съпротива, когато дойде моментът Димитров да сервира за изравняването на сетовете. Хасковлията с лекота си създаде аванс от три точки, а впоследствие привика американеца на мрежата, за да завърши с минаваащ удар по правата.

Финалният сет започна със сравнително лесен гейм в полза на Харисън, докато шампионът се огъна, когато дойде неговият ред да сервира. Димитров имаше аванс от 30:15 и в този миг играта му пак се разпадна тотално. Непредизвиканите грешки бяха сладък подарък за опонента му, който беше безупречен в затвърждаването и поведе с 3:0.

Кризата обаче не спря дотук. В следващия си сервис гейм Димитров отново игра безобразно - за Харисън беше достатъчно просто да връща топката от другата страна на мрежата и грешката неминуемо идваше. Точно така хасковлията предаде и подаването си - в наглед разиграване, в което той диктуваше темпото и аут по дължина от форхенд - 0:4.Този аванс се задържа прекалено кратко, защото Харисън заигра с още повече самочувствие и със сервиса на своя страна се приближи само на гейм от спечелването на мача.

Димитров направи последен опит да избегне срамния завършек на срещата, но неговият опонент беше крайно решен да завърши започнатото. Макар и от втори опит американецът елеминира съпротивата на българина и така ще чака победителя от двойката Душан Лайович-Иво Карлович.