16-годишният австралиец Бърнард Томич се класира за втория кръг на Аустрелиън Оупън, след като елиминира Потито Стараче в първи кръг на надпреварата. С това Томич стана най-младият тенисист с победа в Мелбърн на възраст 16 години и 103 дни.

Неговият сънародник Лейтън Хюит беше по-млад с 4 месеца на Откритото първенство на Австралия през 1997 г., когато загуби в първи кръг.

„Една мечта стана реалност, да спечеля мач от Големия шлем. Невероятен опит. Сега всичко може да се случи. Днес публиката беше невероятна”, заяви развълнуваният Томич, който спечели три тайбрека в двубоя срещу Стараче.

Той е 768-и в света и си заслужи "уайлд кард" за състезанието благодарение на своята победа при юношите миналата година. Томич е голямата надежда на австралийския мъжки тенис, който има само един представител в Топ 100 - Хюит.

Треньор на младока е неговият баща - хърватски имигрант в Австралия. Първият си двубой в турнир при мъжете Томич изигра преди две седмици в Бризбейн, където загуби от Фернандо Вердаско. Следващият мач в Мелбърн на Томич е срещу Жил Мюлер от Люксембург.

През цялата си професионална кариера досега австралийският тийнейджър беше спечелил 14 226 долара, а сега с класирането си за втори кръг Томич заработи 31000