Версия на немския химн от времето на Третия райх възмути до крайност състезателките от тенис тима на Германия. 

По време на церемонията по откриване на мача от Купата на Федерациите между САЩ и Германия на Хаваите организаторите объркаха химна и пуснаха вариант, изпълняван по време на Третия райх и забранен след 1945 г. Американската федерация се извини на немския отбор, както и на Международната федерация по тенис.

"Това бе върхът на невежеството. Не само за 13 години в Купата на Федерациите, а въобще никога в кариерата си не съм се сблъсквала с нещо подобно. Искаше ми се да си тръгна от корта", недоволства Андреа Петкович.

Междувременно от Международната федерация обявиха, че няма да санкционират американците, които са се извинили веднага и са обещали, че подобен случай няма да има никога.

Тенисистката от САЩ Алисън Риск също се извини за инцидента. 

"Нямам си и понятие как се случи това. Без съмнение, това е много неприятен инцидент, предизвикан от грешка. Ние уважаваме много немските тенисистки и им поднасяме извиненията си. Уверена съм, че това повече няма да се повтори", каза Риск.

Капитанката на Германия за Фед Къп Барбара Ритнер коментира, че става въпрос за истински скандал. 

"Такова унижение! Можех да заплача, тъй като изпълнението на химн на страната в Купата на Федерациите е свещен момент", каза Ритнер. В първата среща Петкович загуби от Риск с 6-7, 2-6, а мачът между Коко Вандевеге и Юлия Гьоргес бе прекъснат заради дъжд. /БГНЕС