Водачката в световната ранглиста Каролине Возняцки от Дания се класира за първи път в кариерата си за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис.

20-годишната Возняцки се наложи с 6:3, 6:4 над Анастасия Севастова от Латвия за 80 минути.

Двубоят започна с изненадващ пробив в полза на 46-ата в света Севастова, след което тя поведе с 3:1.

Последва серия от шест поредни гейма за Возняцки, с което тявзе първия сет.

Във втората част двете си размениха по два пробива, след което датчанката нанесе решаващия удар в деветия гейм, за да затвори мача веднага след това при собственото си подаване.

"Играла съм с нея на "Фед Къп" през миналата година и знаех,че е труден съперник. Тя може да удря силно, но също така умее и да забавя разиграванията, заради което трудно можеш да влезеш в ритъм. На турнирите от Големия шлем няма лесни мачове, така че се радвам, че продължавам във втората седмица и за първи път съм на четвъртфинал тук", каза Возняцки.

Датчанката очаква победителката от двубоя между Франческа Скиавоне (Италия) и Светлана Кузнецова (Русия).

Поставената под номер 9 На Ли от Китай също продължи успешния си ход.

Миналогодишната полуфиналистка се наложи над осмата в схемата Виктория Азаренка от Беларус с 6:3, 6:3 за 84 минути.

Азаренка стартира с пробив, но след това загуби пет от следващите шест гейма, а с това и първия сет.

Във втората част мачът вървеше равностойно до 2:2 след раннаразмяна на пробиви, но до края Ли доминираше е даде само още един гейм на съперничката си, за да триумфира.

Китайката пласира 27 печеливши удара, а следващата й съперничка ще бъде определена по-късно днес след мача между Мария Шарапова (Русия) и Андрея Петкович (Германия).