Каролин Вознячки (Дания) започна с победа първия си турнир от Големия шлем като номер 1 в Световната ранглиста. В първия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис Вознячки се справи с 6:3, 6:4 над Хисела Дулко (Аржентина). За 20-годишната датчанка това е първа победа за годината, след като на турнира в Сидни падна в два сета от словачката Доминика Цибулкова, а също така падна и в демонстративни турнири в Хонконг и в Сингапур от Вера Звонарьова (Русия) и Ким Клайстерс (Белгия).

Поставената под номер 5 в схемата на турнира Винъс Уилямс също продължава във втория кръг на турнира, елиминирайки Сара Ерани (Италия) с 6:3, 6:2. Американката единствена ще защитава честта на семейство Уилямс на първия турнир от големия шлем, след като Серена се отказа заради травма в крака.

Мария Шарапова спечели първа победа в Мелбърн от 2008-а година насам, когато триумфира с титлата. На старта на изданието за 2011-а година рускинята елиминира тайландската ветеранка Тамарин Танасугарн с 6:1, 6:3. Шарапова пропусна 2009-а година заради травма в рамото, а през миналата година беше отстранена от сънародничката си Мария Кириленко. Днес тя изпитваше доста сериозни затруднения във втория сет и завърши мача с 10 двойни грешки и пет аса. След като сякаш по правило загуби първия сейвис-гейм, Шарапова спечели всичко останало, докара мача до 6:1 и поведе с 1:0 във втория сет.

Шампионката от Откритото първенство на Франция Франческа Скиавоне имаше доста сериозни препятствия в мача с Аранча Пара Сантоха (Испания) и спечели с 6:7 (4:7), 6:2, 6:4.

Миналогодишната полуфиналистка Ли На от Китай се класира за втората фаза от турнира, след като елиминира шведката София Арвидсон.

Номер 15 в схемата на турнира Марион Бартоли изхвърли още в първия кръг друга италианка- Татяна Гарбин, с 6:0, 6:0. Номер 20 Кайя Канепи (Естония) и номер 29 Доминика Цибулкова (Словакия) продължават също във втория кръг. Канепи отстрани сънародничката на Цибулкова- Магдалена Рибарикова, с 2:6, 6:4, 6:3. Цибулкова пък изхвърли германката Анжелик Кербер с 6:2, 6:7 (4:7), 6:4.