Винъс Уилямс и Коко Вандеуей спечелиха първите два мача на сингъл и дадоха аванс от 2:0 в полза на САЩ срещу Холандия в двубой от първия кръг в световната група на Фед Къп, неофициално световно отборно първенство по тенис при жените.

На твърдите кортове в зала в Ашвил (щата Северна Каролина) Уилямс спечели в два сета с 6:1, 6:4 срещу Аранча Рус.

В другия двубой номер 17 в световната ранглиста Вандевеге победи изключително трудно Райчъл Хогенкамп с 4:6, 7:6 (6), 6:3. Холандката Хогенкамп спечели четири последователни гейма в първата част, взимайки аванс в срещата, но Вандевеге изравни резултата с ас при четвъртата си възможност в тайбрека на втория сет.

В третата част представителката на домакините спечели решителна преднина от пробив и 3:1, за да спечели с 6:3.

Предстоят още два мача на сингъл, както и двубой на двойки. 18-кратният шампион САЩ, който защитава титлата си от миналата година, се нуждае от само един успех, за да се класира за полуфиналите в края на април.

В срещата по двойки ще играе Серина Уилямс, а нейна партньорка ще бъде Лорън Дейвис.

Чехия води с 2:0 успеха в Прага срещу Швейцария. Чехкините спечелиха Фед Къп в пет от последните седем издания на турнира. Петра Квитова победи с 6:2, 1:6, 6:3 Виктория Голубич, а Барбора Стрицова се наложи с 6:2, 6:4 над Белинда Бенчич в първите срещи.

В двубоя между Белгия и Франция резултатът е равен - 1:1, а Беларус и Германия също ще подновят съперничеството си при 1:1 след първите два мача на сингъл.