Международната федерация по тенис (ITF) е постигнала важно споразумение с мъжката асоциация ATP и женската WTA относно раздаването на точки за техните ранглисти от турнирите от най-ниска категория в професионалния тенис.

От 5 август турнирите с награден фонд 15 хиляди долара отново ще дават точки за ATP и WTA ранглистите, увеличават се точките и за турнирите с награден фонд 25 хиляди долара. Всичко това ще доведе и до премахване на странната ситуация от началото на 2019-а, в която едновременно съществуват две класации - една за турнирите, даващи АТР и WTA точки, и една за малките турнири, даващи ITF точки.

Международната федерация въведе тази система от 1 януари с идеята тя да донесе по-лесен преход в професионалния тенис за младите тенисисти. Нагледно обаче се видя, че идеята на ITF повече пречи, отколкото помага на състезателите. Неслучайно самите тенисисти излязоха с подписки и протестни писма спрямо новата система.

Така само след няколко месеца в действие, тя ще бъде премахната. Актуализираните ранглисти с точки и от по-малките турнири ще влязат в сила на 5 август 2019 като състезателите ще получат АТР и WTA точки със задна дата от август 2018 насам.

По този начин в световните ранглисти ще се завърнат и не малък брой български тенисисти, които имат точки, но спечелени само от по-малките турнири.

Актуализираните ранглисти на АТР и WTA ще бъдат използвани за приемане за участие на ITF турнирите от 26 август нататък. Освен това с цел даването на шанс на повече състезатели квалификациите на малките турнири ще бъдат за 48 души вместо за 32, както бе досега.

ITF точки все пак ще се дават за квалификационните кръгове на турнирите с награден фонд 15 и 25 хиляди като те ще се използват за раздаване на места в турнирите, ако остават такива извън играчите с ATP и WTA ранкинг.

В турнирите с награден фонд 15 хиляди долара се запазват и три места за таланти в топ 100 на юношеската ITF ранглиста.