Американката Серена Уилямс се класира за втора поредна година на финала в турнира Уимбълдън, след като се справи с рускинята Елена Дементиева с 6:7 (4:7), 7:5, 8:6.

Като цяло срещата беше равностойна, с малко предимство за американката. Късметът в някои моменти изневери на Дементиева, а в други тя сама направи грешки от прибързаност и липса на концентрация. Дементиева игра много добре в първия и третия сет, но провалите в началото и в края на втория сет напрактика и костваха мача.

Серена спаси мач-пойнт и се поздрави с успеха на полуфинала след два часа и 49 минути игра. Дементиева сгреши по лявата линия, изпращайки топката в аут, което се оказа достатъчно за успеха на американката.

И двете състезателки започнаха мача доста нервно, и двете губейки първите си сервиси, а в крайна сметка Дементиева се оказа първата състезателка, която взе сет на Серена. Рускинята спечели със 7:4 тайбрека и поведе с 1:0 сета.

Вторият сет беше за Серена Уилямс, която заложи на силни асове и благодарение на тях успя да изравни след 7:5 във втория. При 6:5 тя успя да пробие сервиса на Елена Дементиева и изравни резултата в мача.

В третия и решителен сет Дементиева, която е олимпийска шампионка при синглите, поведе с 3:1. След това рускинята пропусна мач-пойнт, давайки възможност на Уилямс да завърши от воле. Американката проби отново сервиса на Дементиева и поведе със 7:6 и в крайна сметка се класира за своя пети финал в турнир от Големия шлем. На финала Серена Уилямс ще се изправи срещу победителката от другия полуфинал, който противопоставя сестра й Винъс и друга рускиня- Динара Сафина.