Държавната шампионка за жени Виктория Томова и Борислава Ботушарова се класираха на осминафиналите на международния турнир по тенис Allianz Cup, който се провежда на кортовете на ТК "Левски" в столицата и е с награден фонд 25 000 долара.

Томова, която участва с "уайлд кард", победи Яна Бучина от Русия със 7:5, 3:0 и отказване на съперничката заради контузия. В първия сет 18-годишната софиянка изоставаше с 4:5 и успя да спаси два сетбола на рускинята, преди да спечели подаването си.

От този момент Виктория не загуби нито един гейм. Тя затвори първия сет при четвъртата си възможност и започна втория с пробив. При 3:0 за българската националка Бучина се отказа.

На осминафиналите Томова излиза срещу германката Анне Шефер, която е четвърта в схемата на турнира. В момента Шефер е №207 в световната ранглиста, където Вики е 424-а. С успеха днес тя си осигури 8 точки за класацията на WTA.

Шампионката на България в зала Борислава Ботушарова се наложи над участващата с "уайлд кард" Жаклин Алауи със 7:6(2), 6:0. В следващия кръг тръгналата от квалификациите пазарджиклийка очаква победителката от двубоя между водачката в схемата Патриция Майер-Ахлайтнер (Австрия) и Андреа Гамис (Венесуела). В друг двубой с българско участие играещата също с "уайлд кард" Ани Вангелова отстъпи на Марина Мелникова от Русия с 0:6, 4:6. В сряда ще се появят на корта още три наши представителки. Диа Евтимова играе с Полина Виноградова от Русия, а Изабелла Шиникова - срещу втората поставена Кристина Кучова от Словакия. Преодолялата квалификациите Юлия Стаматова се изправя срещу Хайди ел Табак от Канада. /БГНЕС