Украинката Катерина Бондаренко спечели титлата на турнира на трева в Бирмингам с награден фонд 200 000 долара след победа на финала над белгийската тийнейджърка Янина Викмайер в драматичен мач със 7:6, 2:6, 7:6 за 2:48 часа.

Украинката направи три пробива срещу пет на съперничката си. За 18-годишната Викмайер това бе първи финал в кариерата. Във втория сет тя получи силни болки в коляното, но продължи срещата.

Това е първи триумф на сингъл от турнира на Женската тенис асоциация в кариерата на Бондаренко.

Рускинята Мария Кириленко пък спечели втора титла през тази година, след като победи участващата с уайлд кард Мария Хосе Мартинес Санчес от Испания с 6:0, 6:2 на финала на турнира на червени кортове в Барселона с награден фонд 145 000 долара.

21-годишната рускиня и номер две в схемата стигна до успеха за 78 минути. Тя ще се изкачи до 19-ото място в световната ранглиста в понеделник. Кириленко спечели и титлата в Ещорил през месец април.

За рускинята това бе шести финал в кариерата. Тя не даде нито гейм на съперничката си и спечели първия сет за 39 минути. Във втория сет испанката взе два гейма, но не успя да направи нищо повече и Кириленко стигна до крайния успех.