Трикратната шампионка Серена Уилямс (САЩ) и осмата в схемата рускиня Светлана Кузнецова с лекота се класираха за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия при жените и съхраниха сили за срещата помежду си в следващия етап от турнира.

Уилямс загуби първия сет от Виктория Азарьонка (Беларус) с 3:6, но при 4:2 в нейна полза състезателката от Беларус се отказа заради физическо изтощение, предизвикано от вирус и така срещата продължи по-малко от час и половина, съобщава БТА.

19-годишната Азарьонка едва стоеше на краката си и след кратка консултация с лекар бе принудена да се откаже.

На четвъртфиналите Серена Уилямс ще срещне Светлана Кузнецова, която победи китайката Чжън Цзи, също след отказване.

Рускинята водеше с 4:1 гейма в първия сет, когато Цзи напусна корта заради травма в китката.

"Стана ми жал за китайката, защото тя се намира в отлична форма. Надявам се, че контузията й не е много сериозна", каза Кузнецова.

Олимпийската шампионка Елена Дементиева (Русия) също продължава на четвъртфиналите след победа над Доминика Цибулкова (Словакия) с 6:2, 6:2 за 76 минути игра.

Победата е 14-а поредна за Дементиева и тя е считана за една от големите фаворитки за титлата на Аустрелиън оупън.

На четвъртфиналите Елена Дементиева ще срещне изненадата в тази фаза на турнира Карла Суарес Наваро, която надигра сънародничката си Анабел Медина Гаригес с 6:3, 6:2.

20-годишната Наваро, която знае едва няколко думи на английски, е една от двете непоставени в основната схема, достигнали до четвъртфиналите. Другата изненада при жените е австралийката Йелена Докич, която на четвъртфиналите ще играе с третата в схемата Динара Сафина (Русия).