Световната номер 9 Ашли Барти ще се изправи срещу партньорката си на двойки и двукратна шампионка на турнирите от Големия шлем Виктория Азаренка в полуфинал между Австралия и Беларус за Фед Къп в събота.

Двубоят ще бъде втори на сингъл в откриващия ден на „Пат Рафтър Арена“ в Бризбън, като домакините ще се опитат да достигнат до финалите в отборната надпревара за първи път от 1993 година насам.

Опитната бивша шампионка на US Open Саманта Стосър бе изненадващо повикана от капитана на „озитата“ Алиша Молик вместо Дария Гаврилова и ще се открие сблъсъка от полуфиналите срещу световната номер 10 Арина Сабаленка.

В неделя предстоят мачовете между Барти-Сабаленка и Стосър-Азаренка, както и двубоят на двойки, където Барти и Саманта Стосър си партнират срещу беларуския тандем Лидзия Марозава и Вера Лапко.

Докато Беларус се бори да достигне финала за втори път от три опита, след като бе надигран от САЩ през 2017, Австралия не е спорил за титлата от 26 години насам.

Последната титла датира дори от по-отдавна, когато през 1974 Ивон Гулагонг извежде австралийките до успех над американките с 2-1.

В другия полуфинал Франция приема Румъния на клей в зала в Руан. /БГНЕС