Франческа Скиавоне стана първата италианка с титла от турнир от Големия шлем, след като на финала на Ролан Гарос се наложи над австралийката Саманта Стосър с 2:0 сета - 6:4, 7:6 за 1.38 маса игра.

В първия сет Скиавоне нанесе удара си в деветия гейм, в който направи пробив за 5:4. Стосър спаси два геймбола, но при третия направи двойна грешка.

Във втория сет Стосър поведе с 4:1 гейма, но не издържа на напористата игра на своята съперничка, която веднага си върна пробива. Скиавоне успя да доведе нещата до тайбрек и го спечели със 7:2 точки.

Така на 29 години италианката стана най-възрастната тенисистка, печелила първа титла от Големия шлем след Ан Джоунс, която през 1969-а триумфира на Уимбълдън на 30 години.

Освен това за втори път в историята тенисистка извън първите 10 печели титлата на Ролан Гарос. Първият случай е пред далечната 1933-а година.

След като Стосър сбърка бекхенд, Скиавоне коленичи и целуна червената настилка, а след това изтича бързо до трибуните, за да прегърне своите приятели и поддръжници.

За спечелването на титлата Скиавоне взе чек на стойност 1,12 милиона евро. Това е най-големият успех в нейната кариера.

„Всяка година гледах финала отстрани. Сега не само играх на финала, но и го спечелих. Това е невероятно. Чувствам се изключително щастлива. Саманта бе достоен съперник. Тя заслужава да бъде тук и следващия път и съм убедена, че може да го направи”, заяви Скиавоне.

Накрая италианката се обърна към феновете си. „Вие сте в сърцето ми, без вашата подкрепа нямаше да съм тук и нямаше да постигна това, което направих”.