Ига Швьонтек спечели титлата при жените на турнира по тенис на твърда настилка в Индиън Уелс (САЩ) с награден фонд 8,58 милиона долара. Полякинята надигра на финала Мария Сакари (Гърция) с 6:4, 6:1 в мач, продължил 1:21 часа. Така тя спечели втора поредна титла от сериите УТА 1000 и общо пета в кариерата на шампионката от Откритото първенство на Франция през 2020 година. С успеха си в САЩ Швьонтек се изкачи до номер 2 в световната ранглиста по тенис за жени. 

„Това е лудост. Не очаквах да стигна до финала, особено след предишния турнир. Не мислех, че мога да играя добре в такъв дълъг период“, заяви Швьонтек.

Ветровитото време създаваше проблеми и на двете тенисистки, които си размениха девет пробива в срещата.
 
„При тези условия беше много трудно да следвам тактиката, която бях избрала, така че просто се концентрирах върху всеки гейм“, добави полската тенисистка.
 
Швьонтек и Сакари пробиха на два пъти сервиса на противничката до 2:2 в първия сет, но полякинята поведе с 4:2 след нов пробив, а след това на свой ред загуби подаването си. Впоследствие Ига Швьонтек поведе с 5:4 и затвори сета с нов пробив за 6:4.
 
Във втората част тя не допусна пробив, а Мария Сакари се пропука на два пъти и Швьонтек триумфира с 6:1.
 
Полякинята бе загубила първите си три срещи с гъркинята, но с успеха в Индиън Уелс удължи победната си серия на 11 мача.
 
„Очевидно това не беше моят ден. След начина, по който играх, няма какво много да кажа“, заяви Сакари, която излезе на трета позиция в ранглистата при жените.