Полякинята Ига Швьонтек е доволна, че е успяла да повтори силното си представяне от миналата година и отново е на върха на световната ранглиста по тенис.

22-годишната Швьонтек разгроми американката Джесика Пегула с 6:1, 6:0, за да спечели титлата на Финалния турнир на УТА на осемте най-добри през сезона в Канкун, с което измести Арина Сабаленка (Беларус) от първото място в света.

 Полякинята доминираше в надпреварата, като загуби само 20 гейма в петте си мача от надпреварата, което е рекорд от въвеждането на груповата фаза на турнира.

Снимки: Gulliver/GettyImages
87 снимки

"Искам да бладогаря на отбора ми, който беше с мен и ме подкрепяше през цялата година. Имах много възходи и падения, но това определено е един прекрасен момент, който вярвам, че ще се повтаря още много пъти, ако продължим да работим по същия начин", заяви Швьонтек.

Полякинята имаше страхотна 2022 година, в която направи рекордна от началото на века серия от 37 поредни победи и изглеждаше непоклатима на върха. Но след някои колебливи изяви през този сезон серията й от 75 седмици като номер 1 в световната ранглиста беше прекъсната от Сабаленка през септември след края на Откритото първенство на САЩ. 

  Швьонтек изглеждаше съкрушена, но в последствие тя се завърна на корта още по-мотивирана, спечели 12 от последните си 13 мача, в това число трофеите в Пекин и Канкуни завърши годината с 6 титли, включително и четвърта от Големия шлем на "Ролан Гарос" през юни.

 "2022-а беше толкова невероятна, че не бях сигурна дали ще бъде възможно да повторя подобен сезон. Но вече не чувствам, че съм в сянката му, защото знам, че направих още една страхотна кампания. Честно казано в един момент приех, че ще бъде трудно да имам още една година като 2022-а и просто се стараех да гледам само напред", коментира Швьонтек.

"Научих си урока и този път не исках въпроса за първото място в световната ранглиста да ми влияе. Успях донякъде, трудно е да не мислиш за това нещо, но се стараех, когато съм на корта, да се концентрирам върху различни неща. Условията тук (в Канкун) бяха сложни, трябваше да насоча вниманието си върху движението си по корта, върху ударите си, което ме ангажира да не мисля за всички други странични неща", допълни тя.

Швьонтек приключи 2023 година с 68 победи в 79 мача, като записа и 13 успеха срещу състезателки от топ 10. 

 

БТА / Автор: Димитър Вельов