Водачката в световната ранглиста по тенис при жените и номер 1 в схемата Ига Швьонтек (Полша) се класира за третия кръг на турнира в италианската столица Рим от сериите УТА 1000 с награден фонд 3 572 618 долара.

Швьонтек, шампионка от миналата година, разби с 6:0, 6:0 финалистката от Откритото първенство на Франция Анастасия Павлюченкова от Русия. Двубоят продължи само 67 минути, а полякинята увеличи победната си серия в Рим на 12 мача.

„Резултатът наистина няма значение, защото не се отразява на усещането ми на корта. Когато играя в подобни срещи, опитвам да съм напълно концентрирана. Опитвам да помня какво ме доведе до този успех и какво трябва да продължа да правя“, коментира Ига Швьонтек, за която предстои сблъсък с украинката Леся Цуренко.

Четвъртата поставена Онс Жабюр (Тунис), финалистка от миналия сезон, претърпя поражение от испанката Паула Бадоса с 1:6, 4:6 след час и 12 минути игра. За тунизийката това бе първи мач, след като лекува контузия, която доведе до отказването ѝ на турнира в германския град Щутгарт през миналия месец.

Дветата в схемата Мария Сакари от Гърция се справи с чехкинята Барбора Стрицова с 6:1, 6:3 в мач, продължил час и 21 минути.

Латвийката Йелена Остапенко елиминира румънката Сорана Кърстя с 6:3, 3:6, 6:3 и също се класира за третия кръг на надпреварата в Рим. 20-ата поставена Остапенко ще срещне десетата в схемата Барбора Крейчикова след като представителката на Чехия победи с 6:2, 4:1 и отказване на Данка Ковинич (Черна гора).

Каролина Мухова от Чехия отстрани италианката Мартина Тревизан, 18-а в схемата след 3:6, 6:3, 7:5, а седмата поставена Елена Рибакина (Казахстан) надделя над Жасмин Паолини от Италия със 7:6(4), 6:1.

Автор: Кремена Младенова/БТА