Неприятна новина дойде от бившата №1 в тениса Каролине Возняцки. Датчанката разкри, че преди US Open е била диагностицирана с ревматоиден артрит. 28-годишната настояща шампионка от Аустрелиън Оупън сподели това след края на своя сезон, който дойде с поражението от Елина Свитолина в последен мач от груповата фаза на Финалите на WTA в Сингапур.

"В началото беше шок, когато усещаш, че си най-здравият спортист или поне така си мислиш, известна съм с това, и изведнъж трябва да се справяш с това", започна Возняцки. "Нещата са такива, каквито са, трябва да си позитивен и да живееш с това, има начини, по които да се почувстваш по-добре и това е страхотно. Трудно е да го приема. След US Open трябваше да осъзная какво се случва. Тогава наистина го осъзнах. Отидох да видя един от най-добрите лекари и да започна лечение."

"В крайна сметка, очевидно не е идеално, а когато си професионален спортист още повече, но трябва да намериш план, да го осъзнаеш, правиш своето проучване и за щастие сега има чудесни неща, които можеш да направиш по въпроса. Продължаваш напред, преодоляваш го и се научаваш да се справиш и за живееш с това. Това е. Много съм горда колко съм позитивна и че не позволявам това да ми влияе."

Возняцки сподели пред журналистите, че е започнала да чувства умора след Уимбълдън, а една сутрин се е събудила в състояние, при което не е можела да вдигне ръката си над главата. След разговори с лекари след турнира в Монреал, Возняцки е научила, че има ревматоиден артрит, автоимунно заболяване, което причинява сутрешна скованост, ограничение в движението и болки в големите стави. В крайни фази може да се стигне до ставни деформации.

Возняцки е доволна, че е открила заболяването рано. "Не исках да говоря за него през годината, защото не исках да давам предимство на някого или да си мислят, че не се чувствам добре, но се чувствам добре."

"Научаваш се как да се справяш след мачовете. Някои дни се събуждаш и не можеш да станеш от леглото, трябва просто да знаеш какво е, но други дни си живееш и си добре. Дори не го усещаш."

"Така че е много за възприемане. Сега съм доволна, че сезонът приключи и мога да го контролирам в известна степен и да измисля план как да го контролирам дори по-добре в бъдеще. Някои хора влизат в ремисия и при някои хора спира, заболяването няма да стане по-лошо или ако стане, ще бъде бавно. Медицината в днешни дни е невероятна, така че не съм притеснена. Това е страхотно. Просто трябва да си наясно."

Возняцки сподели, че взима лекарства и получава лечение, за да овладее заболяването и е положително настроена, че то ще повлияе на кариерата ѝ.  След диагностицирането Возняцки спечели своята трета титла за сезона, на Премиер Мандатори турнира в Пекин.

"Мисля, че (титлата) значеше много за мен. Започваш да си задаваш въпроси, какво означава, означава ли, че повече не мога да вляза в по-добра форма."

"Честно казано, докторът бе невероятен. Тя просто каза, 'Можеш да правиш каквото искаш. Трябва да усещаш тялото си. И много от това е психическо. Трябва да вярваш в себе си и можеш да се справиш'."

"Очевидно спечелването на титлата в Пекин бе огромно. Даде ми вяра, че нищо няма да ми попречи. Ще работя с това и мога да правя всичко."

"Знам, че има много хора в света, които се борят с това и се надявам да бъда някой, когото да гледат и да си казват, че ако аз се справям, и те могат. Трябва взаимно да се подкрепяме", завърши Возняцки.