Изабелла Шиникова стартира с победа на турнира по тенис на твърда настилка в Барселона (Испания) с награден фонд 60 хиляди долара.

Националката на България за "Били Джийн Къп", която премина през квалификациите след два поредни успеха, надделя в първия си мач от основната схема над четвъртата поставена Ариане Хартоно (Нидерландия) с 6:0, 6:7(5), 7:6(5) за 2:32 часа.

Шиникова сервираше за мача при 6:5 в своя полза, но допусна пробив в 12-ия гейм, след което загуби и тайбрека, позволявайки на Хартоно да изравни резултата. В третата част българката преодоля пасив от 0:2 и 3:4, а в тайбрека поведе с 5:2. Съперничката й успя да изравни, но след нови две спечелени разигравания националката успя да затвори мача.

Шиникова заработи 13 точки за световната ранглиста и 935 долара от наградния фонд, а в следващия кръг ще играе с представителката на домакините Ева Гуереро Алварес. 

Друга националка Лия Каратанчева записа победа и загуба в квалификациите и не успя да достигне до основната схема.

По-късно тази вечер Шиникова и Каратанчева ще играят на двойки срещу водачките в схемата Деспина Папамихаил (Гърция) и Хеоргхина Гарсия-Перес (Испания)./БТА